Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Жовтень » 18 » Хижак, який вселяє більше страху, ніж леви, з’явився в Африці. ВІДЕО
14:02
Хижак, який вселяє більше страху, ніж леви, з’явився в Африці. ВІДЕО


  «Лев — найбільший хижак на планеті, і тому має бути найстрашнішим», — стверджує біолог Майкл Клінчі із Західного університету в Канаді.

Але в понад 10 000 записах дикої природи в африканській савані 95 відсотків спостережуваних видів реагували з набагато більшим жахом на звуки зовсім іншого звіра. Ця тварина технічно навіть не є верхівковим хижаком. Це ми: люди.

Ми монстри, що ховаються під ложами інших ссавців.

«Страх перед людьми є вкоріненим і повсюдним», — каже Клінчі. «Є думка, що тварини звикнуть до людей, якщо на них не полювати. Але ми показали, що це не так».

Під час експериментів еколог Західного університету Ліана Занетт і її колеги відтворювали серію вокалізацій і звуків тваринам у водоймах у національному парку Великого Крюгера в Південній Африці та записували їхню реакцію.

Ця заповідна територія є домом для найбільшої у світі популяції левів (Panthera leo), тому інші ссавці добре усвідомлюють небезпеку, яку становлять ці м’ясоїдні тварини.

Дослідники транслювали звуки людських розмов місцевими мовами, включаючи тсонга, північну сото, англійську, африканську, а також звуки людського полювання, включаючи гавкіт собак і постріли. Вони також відтворювали звуки спілкування левів між собою.

«Ключовим є те, що під час голосування левів вони гарчать, так би мовити, у «розмові», а не ревуть один на одного», — пояснює Клінчі. «Таким чином вокалізація лева прямо порівнюється з голосом людей, які розмовляють».

Однак не всі піддослідні оцінили зусилля дослідників.

«Одного разу вночі запис з левом настільки розлютив слона, що він кинувся й просто розтрощив усе», — згадує Занетт, маючи на увазі налаштування камери.

Здається, справедлива відповідь!

Майже всі 19 видів ссавців, які спостерігалися під час експериментів, мали вдвічі більшу ймовірність покинути водойму, коли чули людську розмову, ніж звуки левів чи навіть звуки левів на полюванні. Ссавці включають носорогів, слонів, жирафів, леопардів, гієн, зебр і бородавочників. Деякі з яких можуть становити небезпеку самі по собі.

Але страх перед цими істотами рідко заважає нам вирішити їхню долю. Від знищення величезних мамонтів до догляду за найнебезпечнішим сучасним динозавром, ми впораємося з будь-яким завданням.

Будучи найбільш смертоносною твариною на планеті та головним рушієм еволюції, люди, на жаль, заслужили кожне серцебиття жаху, яке ми вселяємо в інших.

“Людські голоси викликали найбільший страх, — пише команда у своїй статті”, — це свідчить про те, що дика природа визнає людей справжньою небезпекою».

Враховуючи те, наскільки люди зараз є всюдисущими, втеча від нас буде лише тимчасовою ситуацією, а це означає, що жахіття цих ссавців, на жаль, продовжуватимуться.

Це не дуже добре для популяцій багатьох видів савани, включаючи жирафів, які вже скорочуються. Як показало попереднє дослідження команди, тривалий страх може зменшити популяцію тварин протягом багатьох поколінь.

Але біологи, які займаються охороною природи, можуть використати ці знання і для допомоги цим видам. Відтворюючи людські розмови в районах відомого браконьєрства в Південній Африці, вони сподіваються вберегти зникаючих південних білих носорогів.

«Я думаю, що поширеність страху серед ссавців у савані є справжнім свідченням впливу людини на навколишнє середовище», — каже Занетт. «Тварини до смерті лякаються людей, набагато більше ніж будь-якого іншого хижака».

Це дослідження було опубліковано в Current Biology.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 89 | Дата публікації: 18-10-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]