Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2022 » Січень » 29 » Хімічна система, яка зберігає тепло апаратів на Місяці навіть за -232°C, з’явилася
20:14
Хімічна система, яка зберігає тепло апаратів на Місяці навіть за -232°C, з’явилася


Дослідники створили систему NITE, яка може захистити місячні апарати від сильного нічного холоду

Температура на Місяці знижується до -232 °C: такий холод негативно впливає на роботу апаратів. Компанія Masten створила спосіб, що допоможе вирішити проблему. Це спеціальна інтегрована теплова та електрична система (NITE), у ній використовують хімічні реакції, щоб підтримувати нормальну роботу електроніки.

Місяць дуже несхожий на Землю. Сила тяжіння становить лише одну шосту від земної, води мало, грунт складається з абразивних частинок, які прилипають до всього через статичну електрику, а атмосфера настільки розріджена, що, по суті, є вакуумом

Всі ці умови негативно впливають на будь-який апарат, що сідає на Місяці. Але ще одна серйозна проблема — низька температура.

Вдень тут понад 100°C, а вночі – понад -200°C. Тому батареї будь-якого космічного корабля з високою ймовірністю можуть замерзнути і не відновитися.

Наприклад, американські, російські та китайські місії оснащують пристрої радіотермічними генераторами (РТГ), які використовують розпад радіоактивних елементів для одержання тепла або електроенергії.

Ще одне відносно нове рішення – використання літій-іонних або лужних батарей, які можуть утримувати великий електричний заряд. Але далеко не такі ефективні, займають багато місця і їх потрібно щодня заряджати за допомогою сонячних панелей.

З іншого боку, вони дешевші. Автори нової роботи створили оновлену систему підігріву окиснення металів Masten (MOWS).

Вони використовують метали та окислювач із рухової установки: обидва ці компоненти використовують для генерації екзотермічної хімічної реакції, щоб отримати тепло та енергію.

Протягом дня система вимикається, щоб не відбувся перегрів. Зазначається, що система виробляє більше тепла ніж акумуляторні аналоги

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 266 | Дата публікації: 29-01-2022 | Додав: adminA | Теги: тепло апаратів, система, місяць, за -232°C | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]