Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 4 » Кастрація домашніх тварин: ЗА і ПРОТИ - думка ветеринара
20:29
Кастрація домашніх тварин: ЗА і ПРОТИ - думка ветеринара




Більшість людей, взявши в будинок маленьке щеня або кошеня, навіть не замислюються, що мине зовсім небагато часу, малюк виросте, і після досягнення статевої зрілості характер його кардинально зміниться.

Якщо тварину заводять для того, щоб надалі використовувати його в племінному розведенні, займатися виставками, то господарі будуть тільки раді сексуальній активності вихованця. Але якщо тварина пес мітить територію - заводять в якості простого домашнього улюбленця, то його поведінка в період статевого полювання буде доставляти зайве занепокоєння.

Знаходитися в одній квартирі з кішкою, у якої починається тічка, просто невиносимо. Кішка починає голосно настирливо нявкати, прагнути вирватися на волю, веде себе дуже неспокійно, приймає непристойні пози, б'ється в судомах, катається по підлозі. Навіть якщо господарі вирішать стійко перечекати цей період, незабаром їх чекає «сюрприз» - через три-чотири тижні гормональні безумства повторяться. Деякі особливо активні дами починають, подібно котам, мітити територію, залишаючи всюди пахучі калюжки сечі.

Але власникам котиків не варто заздрити. З настанням весни (а часто і цілий рік), коти стають надмірно збудливими, починають мітити все і всюди, показуючи всім конкурентам, яка дика і хижа тварина проживає на цій території. Запах сечі посилюється за рахунок секрету анальних залоз, і варто лише переступити поріг квартири, де живе такий хижак, як ви відразу по «убивчому» запаху відчуєте, що потрапили на його територію. При неможливості задоволення статевих інстинктів, коти страждають, втрачають апетит, стають агресивними навіть до господарів і добре знайомих людей.

Собаки частіше просто тікають, почувши запах «нареченої», нерідко можна побачити в рядах гостей «собачого весілля» породистих кавалерів у дорогих ошийниках. Багато хто, не адаптовані до прогулянок без господаря, губляться в місті, і, в кращому випадку, потрапляють у нову родину, підібрані з вулиці, а в гіршому, гинуть від хвороб, голоду або ж від зграй бродячих собак.

У сук статева охота настає двічі на рік (у деяких порід - один раз), в цей період вони збирають всіх псів в окрузі, які супроводжують під час прогулянки «наречену» на повідку. Але іноді гормони беруть гору, і дівчинка може втекти на пошуки романтичних пригод. І якщо власнику собачки у весільному платті повезе, і вона повернеться, то практично напевно через два місяці можна буде готуватися до появи цуценят. Добре, якщо пологи пройдуть без ускладнень. Але якщо мініатюрна сука «погуляє» з крупним псом, щенята теж можуть вийти дуже великими, в такому випадку самостійно народитися вони не зможуть, доведеться робити кесарів розтин. А ускладнення під час кесаревого і після операції бувають набагато серйозніші і частіше, ніж при плановій кастрації.

Тому дуже часто власники тварин задаються питанням: чи можливо зменшити неприємності, що доставляються поведінкою тварини в період статевого полювання або ж повністю уникнути їх?

Способів кілька:

- Використання препаратів, корегуючих поведінку тварин у період статевого полювання (седативні засоби);
- Використання препаратів, які пригнічують статеву охоту (гормональні засоби);
- Кастрація.

Який з цих способів вибрати - вирішувати самому господареві тварини. Ми ж допоможемо розглянути їх переваги та недоліки.

Контрацептиви для тварин діляться на дві групи:

    Препарати, що виготовляються на натуральній основі (найчастіше складаються з декількох рослинних компонентів, що взаємно підсилюють дію один одного)
    Гормональні контрацептиви.

Натуральні препарати набагато слабкіші хімічних гормональних, але разом з тим надають і мінімальний шкідливий вплив на організм тварини. Один з найпопулярніших препаратів цієї групи фіточай «Кіт Баюн», який використовується для заспокоєння собак і кішок. Фіточаї покликані усувати цілий симптомокомплекс, який проявляється у тварин в період статевого полювання: гавкіт собак і крики котів, імітація покриття, агресія до господаря, мічення в квартирі, гіперактивність. Але основним недоліком цих способів є низька ступінь надійності як протизаплідний засіб, власникам все одно доводиться тримати вихованців під невсипущим контролем, щоб уникнути небажаної в'язки.

До хімічних гормональних препаратів, які виробляються у вигляді таблеток або крапель, відносяться «Контрасекс», «Екс-5», «Секс Бар'єр», «Пілкан», «Ноноестрон» і тому подібні препарати. З їх допомогою можна повністю придушити статеву охоту. Але варто відзначити, що контрацептиви для тварин не є аналогом контрацептивів для людей, і не здатні запобігати вагітності, а лише «зрушують» статевий цикл. Головний плюс таких препаратів - оборотна дія. Як тільки дія препарату закінчиться, кіт або кішка знову почнуть свої голосні концерти. Істотним недоліком є ​​те, що використовувати такі препарати можна одноразово (максимум двічі) протягом року, в іншому випадку ці таблетки і краплі можуть повністю зруйнувати гормональний фон тварини і необоротно підірвати його здоров'я. Справа в тому, що рецептори до прогестагенів (стероїдних статевих гормонів) розкидані по всьому організму і впливають в цілому на всі органи. Гормональні препарати і у самців, і у самок приводять до таких тяжких наслідків, як стимуляція росту пухлин.

Гнійне запалення матки, пухлини сім'яників і яєчників, цукровий діабет - ось тільки початок довгого списку можливих наслідків прийому гормональних препаратів. Зараз практично всі ветеринарні лікарі сходяться на думці про неприпустимість безконтрольного застосування контрацептивів для тварин.

Імпортні препарати нового покоління викликають набагато менше ускладнень, але в Росії офіційно зареєстрованих таких препаратів немає. А всі ті таблетки і краплі, які є у продажу, відносяться до препаратів старого покоління і мають цілий букет побічних дій, хоча реклама затверджує зворотне. Але виробники цих препаратів часто вводять в оману довірливих господарів, друкуючи завідомо неправдиву інформацію в анотаціях про те, що їх препарат не має побічних явищ. Для порівняння, імпортні препарати, аналогічні за складом, в обов'язковому порядку в анотації мають перелік протипоказань до використання та можливих побічних дій.

Набирають популярність контрацептиви в ін'єкціях («Ковінан»). Перший укол діє три місяці, другий - п'ять, а потім достатнім буде робити дві ін'єкції в рік. Цей метод незамінний для кішок, які категорично відмовляються пити таблетки. Але препарат, який використовується для ін'єкцій, теж гормональний. Тому володіє тими ж мінусами, що і інші препарати цієї групи (пиометра, діабет, пухлини), тільки значно рідше. До того ж ін'єкції не ставлять кобелям і котам.

Як правильно давати гормональні таблетки

Якщо кішка вже почала заклично нявкати і вигинатися, не варто давати гормональні препарати, в таких випадках потрібні дуже високі дози. Це обов'язково призведе до збою в роботі гормональної системи, що загрожує ускладненнями (запалення, кісти). Починати прийом таблеток треба заздалегідь, коли тварина перебуває в стані статевого спокою, тоді достатніми будуть профілактичні, мінімальні дози.

Якщо господарі тварини не планують отримувати від нього потомство і не хочуть обтяжувати себе турботами по догляду за нею під час тічки, можливої ​​вагітності і пологів, то думка ветлікарів практично одноголосно - тварину краще каструвати. У повсякденному житті частіше застосовується термін стерилізація, хоча він не зовсім точний. Видалення статевих залоз з наступною неможливістю до відтворення називається кастрацією (як у самців, так і у самок). Це найбільш часта операція з усіх, проведених ветеринарними лікарями, яку з легкістю зроблять в будь ветеринарній клініці. Деякі клініки надають таку послугу, як кастрація на дому, коли лікар приїжджає до вас і проводить операцію в домашніх умовах.

Кобелям і котам через розріз в мошонці видаляють сім'яники, а кішкам і сукам через невеликий розріз видаляють яєчники (більшість лікарів рекомендують видалення яєчників разом з маткою). Дрібним кобелям і котам шви не накладаються, так як у них невелика післяопераційна рана. У сук і кішок шви знімають на 10 день.

Кастрацію котів зазвичай рекомендують проводити у віці 6-12 місяців, якщо запізнитися з операцією, у кота може з'явитися стійка звичка «мітити»територію. Кішок каструють в 6-9 місяців, бажано до першої тічки. Серед власників собак і кішок поширена помилкова думка, що треба дати тварині хоча б один раз народити. Це абсолютно не відповідає істині. При проведенні кастрації до першої тічки ймовірність утворення пухлини молочної залози становить менше ніж 0,5%. Після першої тічки вже 8%, а після другої - понад 25%. Проведення кастрації після 2, 5 років вже не може профілактувати розвиток злоякісних пухлин молочних залоз. Профілактувати захворювання легше і в десятки разів дешевше, ніж потім його лікувати.

Кастрація у собак менш поширена, і проводиться в більш старшому віці. Фахівці рекомендують каструвати псів при досягненні ними дворічного віку та проходження загального курсу дресирування, так як після операції вони частково втрачають здатність навчатися.

Кастрацію псів і котів проводять в будь-який час року, незалежно від сезонності статевих циклів. А ось кішкам і сукам в період еструса (статевої активності) операцію робити не рекомендується, так як через кровонаповнення статевих органів зростає операційний ризик. Необхідно почекати два тижні після криків і вигинання спини, після цього можна оперувати.

Не варто думати, що подібна операція має для тварин таке ж значення, як для людей. Від кастрації тварина страждати не буде, а від собаки  - обов'язково буде, і господарі разом з ним.

Підведемо підсумки, зіставивши всі відомі нам тепер плюси і мінуси кастрації:

+ Тривалість життя кастрованих тварин майже в два рази довше, ніж у не прооперованих (15-18 років проти 7-10 відповідно).

+ Пропадає проблема роздачі можливого потомства.

+ Тварини стають більш спокійними і керованими, зникає прагнення втекти, вистрибнути з балкона. Період перебування тварини поза житла істотно зменшується, тому знижується небезпека потрапити під транспорт, в бійку з вуличними котами.

+ У тварин пропадають гормональні проблеми, агресія, а у власників - нявкання по ночам, «ароматні» мітки, бійки між самцями.

+ Вихованець буде позбавлений від таких частих важких захворювань як простатит, кісти яєчників, пиометра, новоутворення насінників і матки.

+ Тварини не можуть відчувати докори сумління або жаль з приводу своєї не здібності до продовження роду.

+ У кастрованих молодих тварин практично зникає ймовірність виникнення злоякісних пухлин молочних залоз.

+ В старечому віці у багатьох тварин за медичними показаннями виникає необхідність кастрації, але анестезіологічний ризик різко зростає.

Мінуси кастрації:

- Кастрацію виконують під загальним наркозом, що супроводжується певним ризиком. У деяких тварин може виникнути реакція на введення препарату для наркозу.

- Будь-яке хірургічне втручання може супроводжуватися ускладненнями, навіть при ідеально виконаній операції.
- У деяких випадках (у ожирілих сук) після кастрації розвивається нетримання сечі, яке згодом легко лікується спеціальними препаратами.

- Тварини після кастрації схильні до ожиріння, оскільки мають тенденцію їсти більше, в той час як їх енергетичні потреби знижуються більш ніж на 30%. Найбільш критичний період - це перші два місяці після операції. Але, внісши корективи в повсякденний раціон тварини, власник може уникнути проблем з ожирінням вихованця.

- Кастровані коти і кішки більше піддаються виникненню сечокам'яної хвороби. Якщо у тварини є зайва вага, то вона рідше підходить до миски з водою, тому і виділяє сечі менше. В результаті цього сеча в сечовому міхурі концентрується, створюються умови для утворення уролітів. Але правильно складений раціон і сучасна профілактична їжа повністю усувають цю проблему.

В закінченнІ хочеться ще раз звернутися до власникІВ не кастрованих тварин, чи варто народжувати нікому не потрібних кошенят та цуценят, повільно підводити своїх вихованців гормональними таблетками до онкологічних захворювань, або може  все-таки краще звернутися до ветеринарів? Шкода, що наноситься організму хімічними гормональними препаратами, значно перевищує всі відомі негативні наслідки кастрації, та все одно призводить вихованця на операційний стіл. Тому якщо ви не хочете витрачати гроші і час на лікування, якщо вам дорогі здоров'я і життя ваших улюбленців, то саме час задуматися про планову кастрацію.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 9291 | Дата публікації: 04-09-2012 | Додав: adminA | Теги: Кастрація домашніх тварин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]