Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2014 » Лютий » 21 » Як виявити депресію на ранній стадії
21:47
Як виявити депресію на ранній стадії


Вчені з’ясували, як виявити депресію на ранній стадії

Аналіз слини підлітків з легкими симптомами депресії може визначити ризик глибокої депресії в майбутньому, відзначили вчені у своєму новому дослідженні, опублікованому в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

За даними Національного Інституту психічного здоров’я, близько 11,2 % підлітків у США у віці від 13 до 18 років в якийсь момент свого життя страждають від важкої депресії. Команда фахівців з Кембріджського університету змогла виявити біомаркер клінічної депресії у хлопчиків – підлітків.

У дослідженні взяли участь 1860 підлітків у віці від 12 до 19 років. Вчені поділили добровольців на дві групи і виміряли у них рівень гормону стресу кортизолу, зібравши зразки слини. У першої групи випробовуваних забір зразків слини проводився чотири робочих дні на тиждень вранці. Повторно зразки брали за тією ж схемою через рік. Як виявилося, рівень кортизолу вранці стабільний в організмі протягом не менше одного року.

У другої групи учасників зразки слини відбиралися протягом трьох робочих днів, і теж зранку.

На другому етапі дослідження вчені поділили учасників на чотири групи. Першу групу склали добровольці з найнижчим рівнем кортизолу і відсутністю ознак депресії, другу – підлітки з підвищеним рівнем кортизолу і відсутністю ознак депресії, третю – випробовувані з нормальним рівнем гормону і з ознаками депресії, і в четверту – підлітки з підвищеним рівнем кортизолу в організмі і наявністю ознак депресії.

Протягом 36 місяців вчені стежили за станом піддослідних. У результаті було виявлено, що серед підлітків з підвищеним рівнем кортизолу в крові в поєднанні зі слабкими депресивними ознаками ризик розвитку клінічної депресії в майбутньому в 14 разів вище, ніж у інших дітей. При цьому найбільш виражена різниця була відзначена у хлопчиків.

"Саме рівень кортизолу в слині підлітка може служити валідним нейропсихіатричним біологічним маркером значного депресивного розладу”, – підсумовує професор Ян Гудьер (Ian Goodyer), провідний автор роботи.

На відміну від звичайної депресії, клінічна депресія представляє собою цілий комплекс симптомів, які впливають на здатність людини працювати і вчитися, на можливість спати, їсти і насолоджуватися справами і речами, які раніше доставляли задоволення.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 1593 | Дата публікації: 21-02-2014 | Додав: adminA | Теги: виявити депресію на ранній стадії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]