Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пн, 29-04-2024
Головна » 2023 » Липень » 22 » Як вчені планують зберегти артефакти вагою від кількох грам до 16 тонн - загадкові Кулі Коста-Ріки
14:06
Як вчені планують зберегти артефакти вагою від кількох грам до 16 тонн - загадкові Кулі Коста-Ріки


Національний інститут антропології та історії (INAH) і Національна школа консервації, реставрації та музеєзнавства (ENCRYM) розпочали проєкт зі збереження Кам'яних куль Коста-Ріки, також відомих як Сфери Дікіс.

Кулі Дікіса належать до нині вимерлої культури Дікіс, яка процвітала в долині Ріо-Гранде-де-Терраба в період Синанкра, що охоплює 1 500-300 роки до нашої ери. Саме в період між 800 та 1500 роками н. е. культура Дікіс була на вершині культурного розвитку. У цей час ремісники створювали складні керамічні, кістяні та золоті вироби, а також кам'яні кулі, які стратегічно розміщували у важливих зонах та на громадських площах, пише HeritageDaily.

Ці кулі демонструють широкий діапазон розмірів — від кількох сантиметрів до понад 2 метрів у діаметрі. Виготовлені переважно з габро, магматичної гірської породи, що нагадує базальт, але в деяких випадках також використовуються вапняки та пісковики.

Процес ліплення цих кам'яних сфер включав ретельну техніку. Ремісники забивали валуни в грубі сферичні форми, використовуючи щільніші породи, а потім ретельно полірували поверхню піском, поки не досягали гладкої поверхні.

Ці сфери мають глибоке значення для багатьох корінних громад Коста-Ріки, завдяки чому країна внесена до Списку всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

Щоб забезпечити збереження цих культурних цінностей і краще зрозуміти їхню матеріальність, експерти з ENCRYM та Національного музею Коста-Ріки провели масштабні дослідження найбільших кам'яних сфер. Вони мають на меті оптимізувати методи консервації, оцінити культурне значення місць, де знайдено ці сфери, та зберегти цю культурну спадщину для майбутніх поколінь.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 141 | Дата публікації: 22-07-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]