Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 23-04-2024
Головна » 2019 » Липень » 2 » Як уникнути поразки? Правило пам'яті Попова
06:37
Як уникнути поразки? Правило пам'яті Попова


 

В одній з попередніх статей ми розглядали десяте правило пам'яті ак. Попова, яке пояснює механізми виникнення та усунення звичок. У даній статті мова піде про перше правило пам'яті, де говориться: «Те, що ви не зробили над собою до виконання задачі, відбудеться з вами згодом».

На перший погляд, може здатися, що це дуже проста річ. Але не варто недооцінювати правила пам'яті. За настільки коротким змістом, ховається величезний сенс.

Вперше дані результати досліджень академіка Г.С. Попова були представлені академіком УАН, доктором філософії, кандидатом психологічних наук Олегом Вікторовичем Мальцевим в рамках семінару «Правила пам'яті Попова».

Академік Попов приділяв багато уваги питанню: «Чому все так?». Правила пам'яті якраз і пояснюють неупереджено, чому все так.

Розглянемо більш докладно ПРАВИЛО №1: «Те, що ви не зробили над собою до виконання задачі, відбудеться з вами згодом».

Коли ви упираєтеся в перешкоду в якійсь ситуації, при вирішенні задачі, тим самим світ вам показує, що ви не зробили - що ви повинні були зробити до цього, але не зробили. Тим самим людина вчиться на власних помилках.

Зверніть увагу, що людина найчастіше вчиться саме на своїх власних помилках, а не на помилках чужих, або помилках історії. Тому те, що ви не виконали над собою або над задачею до того, як приступили до реалізації, з вами станеться згодом. Тобто, або ви це робите до початку виконання задачі, або ви це отримуєте в ході рішення самої задачі.

Якщо людина діє на автоматі, то зовнішній світ вона сприймає, як опір, і цей опір призводить її до тями, але коли вона приходить до тями, то вже все сталося. І людина говорить, що нічого не вийшло. Все що відбувається з людиною, відбувається тому, що вона діє на автоматі.

Як це виглядає? Наприклад, існує якийсь прилад, до якого додається інструкція із застосування. Людина знає, що потрібно спочатку вивчити інструкцію, після чого приступати до експлуатації, але не робить цього, починає використовувати прилад, бо їй підказує минулий досвід - в результаті в кращому випадку виникає поломка приладу, в найгірших випадках - закінчується каліцтвами або навіть летальними наслідками. Історія рясніє такими прикладами.

Розглянемо наочно, як працює дане правило пам'яті в житті. Вчений О.В. Мальцев розповів на семінарі історію, яка трапилася в ході однієї з наукових експедицій.

Цей випадок стався одного разу при посадці на літак в аеропорту. Пілот авіакомпанії за своєю ініціативою затримав рейс, обгрунтувавши це тим, що він нікуди не полетить, через те, що літак занесений снігом, і на ньому виникло обмерзання. Тому, поки не приберуть сніг, не змиють обмерзання та не покриють спеціальним розчином, він не підніме літак в повітря. Пілот розумів, що якщо цього не зробити до зльоту, то під час польоту може виникнути критична ситуація і невідомо до чого вона призведе.

Простими словами, з точки зору правила №1, це виглядає наступним чином: «Якщо ти не помиєш літак до вильоту, то вас потім помиють в іншому місці ...». Саме таким способом, академік Попов пояснював у воєнні роки дуже «зайнятим» людям, що з ними буде відбуватися за лінією фронту. Всі прекрасно розуміли, що життя та здоров'я дорожче і тому нічого не забували робити.

Як бачите за простим на перший погляд правилом, криється величезна глибина. Якщо попрацювати з цим правилом, і не відступати від нього в житті, ви зможете вберегти себе від маси помилок та поразок. Когось можливо воно вбереже й від смерті. З іншими правилами пам'яті Попова, ви можете познайомитися, вивчивши дистанційно відеосемінар вченого О.В. Мальцева. Отримати ще більше практичних знань про механізми пам'яті людини, ви можете завертавши до коротких інтенсивних курсів на сайти Академії прикладних наук.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 582 | Дата публікації: 02-07-2019 | Додав: admin | Теги: уникнення, правило, поразка, пам'ять | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]