Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 3 » Як боротися з випадінням волосся
21:13
Як боротися з випадінням волосся




Важко сперечатися, що в зовнішньому вигляді волосся грає дуже велику роль. Густа, блискуча, красива зачіска - прикраса і мрія будь-якої жінки. Тому, побачивши на подушці або гребінці чергову партію  волосся, багатьом жінкам стає просто не по собі. Ще жахливіше, коли це
 волосся розлітається по квартирі, валяючись на дивані, забиваючи труби у ванній або, не дай Бог, виявляється в супі.
Тут вже точно треба, що називається, бити тривогу, тому що норма випадіння волосся (близько 80 штук в день) вже точно перевищена. У мене таке горе трапляється періодично - зазвичай восени або ранньою весною. У ці періоди я починаю відчувати себе кішкою - від неї шерсть скрізь літає, а від мене, де не пройдуся, волосся залишаються. Линяємо, ніби як разом і вичісуємось теж на пару. Але якщо у домашньої улюблениці цей процес цілком природний, то зі своїм випаданням волосся я борюся. Взагалі - то, досить успішно. Може бути, і вам пригодяться наведені нижче поради.


    Найголовніше - визначити причину випадання. Випадання волосся може бути симптомом різних захворювань, в тому числі сифілісу, туберкульозу, діабету і т.д. Адже мало толку лікувати наслідки, якщо джерело не знайдене і не нейтралізоване. Для цього, швидше за все, доведеться йти до лікаря. Можливо, вистачить візиту до звичайного терапевта й ендокрінолога. Вони призначать необхідні аналізи крові, в т.ч. на гормони, а також УЗД щитовидної залози.
    У моєму випадку все виявилося в повному порядку. І я вирушила до тріхологу - це фахівець, який займається проблемами волосся. Виявилося, що знайти його в нашому місті - справа вельми непроста, та й потрапити на прийом - теж нелегко. Чесно сказати, консультація зовсім не вразила. З'ясувалося, що волосся можуть випадати абсолютно від усього, починаючи від генетичної схильності, гормональних порушень і зниження імунітету, закінчуючи неправильним харчуванням, стресом та екологічними факторами. Запропонували здати волосся на спеціальний аналіз, де досліджують його структуру. Коштує ця річ недешево, результат теж не зовсім однозначний. Наприклад, виявлений недолік кальцію може бути далеко не єдиною, та й не головною причиною «втечі» волосся з голови.
    Оскільки фактів відхилення в моєму здоров'ї знайдено не було, довелося зайнятися зовнішнім впливом на організм, тобто виключити по можливості шкідливий вплив всього-всього і максимально зміцнювати волосяні цибулини.
    Мало хто замислюється про це, але найчастіше дієта - найлютіший ворог здоров'я волосся. Брак вітамінів, макро-і мікроелементів вельми згубно позначається на ньому. Одне з перших засобів проти випадіння волосся - відновлення правильного харчування. Щоденний збалансований раціон, збагачений всіма необхідними речовинами, є основою красивої зачіски. Продукти, багаті вітамінами А, Е, D, повинні стати вашими постійними супутниками. Приймати вітамінний комплекс з мікроелементами буде зовсім не зайвим, тільки проконсультуйтеся з лікарем з приводу тих чи інших вітамінів.
    Ще один несприятливий фактор, на який ми не звертаємо уваги, - пересушене повітря. Адже особливо в зимовий період вологість у квартирі дуже низька, так що шкіра голови сильно потребує зволоження. Мало того, значні перепади температур (будинку +20, на вулиці - 10) згубно впливає на структуру волосся. Тому в квартирі потрібно підтримувати достатній рівень вологості (за допомогою зволожувача або розставлених біля батарей ємностей з водою), в морози обов'язково носити шапку, та й влітку закривати волосся від прямих пекучих сонячних променів.
    Мокре волосся особливо уразливе. Тому ніколи не виходьте на мороз або сильну спеку з непросушеною головою. При цьому сохнути волосся повинно при кімнатній температурі, в природних умовах, тобто без допомоги фена. Так само бажано не розчісувати волосся, поки вони не висохнуть.
    Дівоча краса - довга коса також може служити причиною випадання волосся. Справа в тому, що при зачісках, в яких волосся туго натягнуті, на волосяну цибулину виявляється занадто великий тиск. Якщо вже коса або високо зав'язаний хвіст - невід'ємна частина іміджу, то хоча б вдома треба обов'язково ходити з розпущеним волоссям.
    Непоганий засіб для зміцнення волосяних цибулин - масаж шкіри голови. 2-3 рази не допоможуть. Це точно. Робити масаж потрібно протягом 2-2,5 місяців два рази на тиждень. Краще виконувати його при митті волосся. Робиться він подушечками пальців. Великі пальці розташовуються за вухами і залишаються нерухомими, а інші чотири здійснюють кругові рухи, просуваючись знизу вгору. Можна проводити масаж за допомогою масажної щітки (вона повинна бути обов'язково з натуральних матеріалів). У цьому випадку досить просто розчісувати волосся в зигзагоподібному напрямку, але зробити потрібно не менше 100 рухів. Це посилить приплив крові до коренів волосся, посприяє їх зміцненню, стимулює ріст.
    Ослаблене волосся потребує більш ретельного догляду. Важливо робити зміцнюючі маски для волосся, але ця процедура повинна виконуватися не частіше одного разу на тиждень. Можна застосовувати готові маски, а можна і зробити їх в домашніх умовах. Дуже часто в складі таких масок є: амінексіл - це речовина, яка запобігає затвердінню і погіршенню харчування коренів волосся, амінопротеїни, які служать для стимуляції росту волосся, апельсинова і лавандова олія, які стимулюють мікроциркуляцію шкіри голови. Екстракт хмелю і реп'яхова олія прискорять ріст волосся, комплекс ферментів зміцнить волосяний фолікул, ефірні олії кипариса і розмарину є відмінними природними антисептиками, а хвойні ефірні масла постараються побороти зайву сальність і лупу шкіри голови.
    Також корисно, а головне дуже просто обполіскувати волосся відварами цілющих трав, наприклад, ромашки або кропиви. З мого досвіду дуже допомагає ополіскування відваром цибульного лушпиння, а ще ефективніше - нанесення на 10 хвилин маски з тертої цибулі, але сморід  після цього практично нічим не викорінити. Тому цей засіб я використовую, коли збираюся кілька днів провести вдома.
    Звичайно, краса вимагає жертв, але дуже шкода, якщо цією жертвою впаде колись розкішне волосся. Тому дуже бажано якомога рідше сушити волосся гарячим повітрям, випрямляти їх праскою для волосся, підкручувати плойкою і т.д. Я для себе вирішила проблему укладання за допомогою м'яких бігудів - на них зручно спати і волосся псуються не так сильно.
    Фарбування та хімічна завивка теж великий стрес для волосся. Особливо, коли ви здійснюєте радикальні зміни кольору, з блондинки перетворюючись в брюнетку і навпаки. Звичайно, необхідно своєчасно зафарбовувати  сивину, а ось перефарбовуватися кожен місяць на догоду моді навряд чи варто.
    Не забудьте, що профілактика набагато краще лікування. Тому піклуватися про волосся потрібно цілий рік, а не час від часу, коли воно стало вас покидати.

    Ще раз звертаю вашу увагу на те, що наведені поради, хороші при не занадто сильному випаданні волосся, спричиненому факторами навколишнього середовища, а не внутрішніми причинами (хворобами). В останньому випадку викладені рекомендації, звичайно, не завадять, але й не принесуть великого позитивного ефекту. Тому починати лікування випадіння волосся краще з походу до лікаря.
    Взимку буде зовсім не зайвим побалувати своє волосся косметичними засобами, призначеними спеціально для холодної пори року. Вони не просто інтенсивніше живлять шкіру голови і волосся, але і володіють антистатичним ефектом, що дуже корисно при носінні шапки.
    Ще треба врахувати, що масаж шкіри голови абсолютно протипоказаний при облисінні, тобто хронічному випаданні волосся. Причина в тому, що хворі волосся випадають навіть при прикладанні до них хоча б найменшого зусилля, а отже, впливом  цибулини ви прискорити цей процес. Тому масаж не рятує від облисіння, якщо воно вже почалося, а от в якості профілактики - це відмінний засіб.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 5896 | Дата публікації: 03-09-2012 | Додав: adminA | Теги: боротися з випадінням волосся | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]