Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2020 » Липень » 1 » Ядро газової планети-гіганта вперше змогли побачити астрономи
23:14
Ядро газової планети-гіганта вперше змогли побачити астрономи


  Астрономи вперше змогли побачити ядро газової планети-гіганта

Планети, що складаються переважно з водню і гелію. Планети цього типу мають невелику щільність, короткий період добового обертання і, отже, значне стискання біля полюсів.

У Сонячній системі до планет такого типу відносять Сатурн і Юпітер.

Про це повідомляє ВВС.

Планету TOI 849b нещодавно відкрила космічна обсерваторія TESS поруч зі схожою на Сонце зіркою в сузірʼї Піч. Від Землі до цієї планети — 730 світлових років, вона розташована на невеликій відстані від зірки та здійснює оберт навколо неї за 18 годин. Температура на її поверхні може перевищувати 1 500 градусів за Цельсієм.

На думку астрономів, планета являє собою «голе» ядро газового гіганта розміром з Юпітер, який або позбувся своїх газових оболонок через гравітаційну взаємодію із зіркою чи внаслідок зіткнення з іншою планетою, або не встиг сформувати їх в процесі народження зоряної системи.

Астрономи припускають, що газові гіганти на кшталт Юпітеру чи Сатурну мають планетарне ядро, укрите товстим шаром водню і гелію, через який саме ядро розгледіти неможливо.

Планетолог Уорікського університету (Велика Британія) Девід Армстронг підкреслив, що щільність TOI 849b дорівнює щільності Землі, проте її масса майже в 39 разів більша. «Ми припускаємо, що спочатку планета була схожа на Юпітер, її покривала велика кількість гелію і водню. Але їхня відсутність свідчить про те, що ми маємо справу з оголеним ядром планети», — додав він.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 400 | Дата публікації: 01-07-2020 | Додав: adminA | Теги: ядро газової планети-гіганта, астрономи | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]