Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 02-05-2024
Головна » 2024 » Березень » 21 » Й досі ховається в глибинах океану найбільший кальмар на Землі
00:20
Й досі ховається в глибинах океану найбільший кальмар на Землі


Завдяки своїм довгим щупальцям та загадковій поведінці, великопері кальмари стали одними з найзагадковіших істот океанських глибин. Зустрічі з живими екземплярами в природі є дуже рідкісними, проте останнім часом їхня кількість збільшилася завдяки прогресу в технології дослідження глибоководних областей.

Ці кальмари належать до роду Magnapinna, що у перекладі з латинської означає "великий плавник". Існує всього три описаних види цього роду – M. atlantica, M. pacifica та M. talismani – але, ймовірно, в океані їх існує набагато більше, ще невідкритих.

Їхні великі серцеподібні плавники, розташовані на голові, допомагають їм переміщатися по океану. Окрім цього, їх вирізняють довгі, веретеноподібні щупальця, які можуть висіти з тіла на кілька метрів. Найбільший відомий великоперий кальмар мав загальну довжину 6,4 метра, а щупальця досягали 6,1 метра. Великопері кальмари мешкають у всіх океанах світу, від Атлантичного до Тихого, але лише на великих глибинах. Вони були зафіксовані на глибині до 6212 метрів, що робить їх найглибшими з усіх відомих видів кальмарів.

Перші згадки про великоперих кальмарів сягають століть назад. Один з перших випадків документування цих істот стався у 1883 році, коли один з них був викинутий на берег Азорських островів. Однак офіційно рід Magnapinnidae був описаний лише у 1998 році, коли вчені виявили два мертвих молодих екземпляри.

Вважається, що перше відео великоперого кальмара було знято у 2000 році в Мексиканській затоці. З того часу вчені зробили приблизно 20 спостережень за живими великоперими кальмарами, але багато аспектів їхнього життя залишаються загадкою.

Цікавим фактом є те, що вчені ніколи не спостерігали, як великопері кальмари харчуються, тому їхні методи полювання та дієта залишаються невідомими. Їхні тонкі та, на перший погляд, нефункціональні щупальця викликають питання про те, як вони здатні ловити здобич. Незважаючи на численні відеозаписи дорослих особин, фізичні зразки були отримані лише від молодих кальмарів. Це обмежує наше розуміння їхнього життєвого циклу та розвитку.

Також залишається загадкою ступінь їхньої поширеності. Чи дійсно великопері кальмари рідкісні, чи їхня відносна відсутність у спостереженнях є просто відображенням нашого обмеженого дослідження світових океанів? Дослідники підсумовують, що великопері кальмари залишаються одними з найбільш захопливих таємниць глибоководного світу, що чекають на своє розкриття завдяки подальшим науковим дослідженням.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 39 | Дата публікації: 21-03-2024 | Додав: admin | Теги: океан, кальмар, земля | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]