Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2019 » Червень » 13 » Історія виникнення бізнесу. Олег Мальцев
10:36
Історія виникнення бізнесу. Олег Мальцев


 

Жодна сучасна школа бізнесу не розкриває природу явища, тобто, самого важливе питання - звідки з'являється бізнес. Якщо людина не розуміє природи явища, то вона не розуміє, ні як влаштований процес, ні самої суті поняття.

Для того, щоб розібратися в даному питанні звернемося до результатів досліджень українського вченого, академіка УАН, фінансиста Олега Вікторовича Мальцева, і почнемо з самих витоків.

Звідки з'явився бізнес й коли саме це сталося? За історичними фактами людству 250 млн. років, а бізнесу - всього 600 років. Люди, які жили задовго до нас, були набагато розумнішими, більш здібні і багато краще підготовлені. Підтвердження тому - єгипетські піраміди, які ми не можемо сьогодні побудувати. Жодна будівельна компанія не візьметься за такий проект.

Уявіть собі, 600 років розвивається якесь явище, яке називається бізнес, і ніхто не знає його природи та джерела. Звідки ж він з'являється?

Буржуазна революція в Європі сталася в проміжку з 14 по 15 століття. Торгівля була і до бізнесу. Коли ми говоримо про торгівлю, мова йде про обмін (за гроші або без них) якимись товарами першої необхідності або якимись дивами, які привозили заморські купці. Знову ж таки, ви нікуди не подінетеся від первинних потреб (наприклад, в їжі). Торгівля була, є і буде.

Коли ж виникає бізнес, ми вже починаємо рухатися трохи іншим способом. З'являється система, яка експлуатується як перехідник для заробляння грошей.

Бізнес - це гроші. Тобто, він припускає наявність грошей. Визначимо спосіб, яким можна змусити людину користуватися грошима. Адже їх не можна їсти, вони не представляють ніякої цінності. Уявіть собі, що на Землі немає грошей, і сьогодні ми їх надрукували вперше.

Золотом і діамантами простіше змусити користуватися людину, але ось яким способом змусити світ користуватися грошима?! Звідки взялися гроші?

Золотом і діамантами простіше змусити користуватися людину, але ось яким способом змусити світ користуватися грошима?! Звідки взялися гроші?

Уявіть, що вам запропонували відмовитися від грошей за якусь річ, яка дорожче в рази. Погодьтеся на таку пропозицію? Чи не погодитеся ніколи в житті!

Що ж в розмірах земної кулі змусило людей користуватися грошима? Коли в ті часи людям гроші взагалі були не потрібні, оскільки у людини за поясом висів меч, а за спиною - ще сорок чоловік з мечами, у кожного з яких ще по п'ятдесят. Така людина могла взяти все, що захоче силою зброї. Чи можна людину з автоматом на плечі змусити користуватися грошима? Вона приходить, бере все, що їй треба і йде.

Так тривало досить довгий період часу - аж до 18-го століття.

Що потрібно зробити, щоб люди почали користуватися грошима? Сказати: «Геть зброю!». Тільки так! Іншого способу немає.

У 15 столітті почалося полювання за мечами в Європі та Японії. Уявімо ситуацію, коли людину посадили на трон. У цей момент навколишні її збройні люди стають дуже небезпечними. Тому що вони ту ж саму владу, яка належить їх королю, вважають своєю. І якщо він буде себе «погано» вести, вони можуть виявитися досить сильними, щоб скинути його з трону і поставити того, хто буде їм до вподоби. Тому перше, що повинен зробити король - сказати їм: «Геть зброю!» А наступним етапом буде введення грошей. Але цього не достатньо, потрібні ще правила взаємодії. Так з'являється закон.

У законі прописано, як поводитися в різних ситуаціях, пов'язаних з грошима, стосовно оточуючих, що є кримінальним злочином (наприклад, не можна брати автомат і забирати гроші).

Після того, як прозвучала команда «геть зброю», з'являється його замінник, яким якраз і є гроші. Щоб всі знали, чого робити не можна, встановлюються два види закону: «Закон поводження з грошима» і «Закон про відносини між людьми». Тому що людині дуже властиво перекладати відповідальність на іншу людину. Тому з'являються письмові документи, вже до 16 століття починають підписувати договори, векселі, у 18 столітті вже працює фондовий ринок.

Природа бізнесу - це заміна одного на інше.

Існує ще одна неприємність. Якщо її не обговорити, неможливо зрозуміти, що таке бізнес. Річ у тому, що на планеті Земля в той момент часу існували люди, що належать до різних каст.

Так ось, існує якась каста, люди якої є інженерами, вони «ображені» більше всіх. У них військове походження, але є полководці та правителі, а ці - інженери (ті, хто роблять все зброю). Їм по суті, нічого не дістається. Але в певний момент часу виникає така неприємність - жерці, люди з унікальними здібностями пропадають у світі. І тоді починаються перші спроби протезування цих здібностей.

Жерці кажуть: «Треба, щоб люди в храми ходили», інженери їм у відповідь: «Добре! Ми замінимо ваші здібності механізмами».

Ви можете звернути увагу, що вся Греція, весь Рим донині існують на протезах жрецьких здібностей. Тобто, людина підходить, натискає на камінь і двері відкриваються внаслідок якогось механізму, клацає пальцями і загоряються факели та ін.

По суті, з'являються люди, які можуть протезувати людські здібності - це один вид бізнесменів. Ці протези - кінцевий продукт. Тобто, все, що у нас з вами сьогодні є, - це протези наших здібностей.

Бізнес займається протезуванням здібностей людини, нічим більше. Все, що продається - це протези людських здібностей у вигляді товарів народного і не народного споживання. Навіщо розвивати здібності, якщо можна кнопки натискати? Коли людина не може виконати задачу, їй потрібен якийсь перехідник у вигляді протеза для її виконання.

Чому люди хочуть бізнес, який вже містить в наявності всі протези?

Зверніть увагу, скільки людей в наш час заробили грошей на обіцянці автоматичної клієнтури. Навіть недурні люди, які все розуміють, все одно, як тільки приходить пропозиція про автоматичну клієнтуру (клієнти самі будуть приходити в офіс, за рахунок інтернет-сайту, наприклад), всі погоджуються прямо відразу. Існує величезна пристрасть людини до автоматизації клієнтського процесу.

Чому є таке велике бажання автоматизувати роботу з клієнтом?

Тому що угода - це поєдинок. І той, хто не має можливості вигравати поєдинки, хоче їх автоматизувати, застосувати якийсь протез. Якщо людині відрубали руку, їй потрібна штучна рука. Так і з контрактами: якщо ви не можете їх укладати особисто, не маєте можливості побудувати інформаційну систему за принципом подаючого пристрою цих клієнтів, значить, вам потрібно це протезувати.

І коли до людини приходить програміст і обіцяє зробити «автоматичних клієнтів» цілу чергу, людина відразу погоджується, тому що їй діватися нікуди в цій ситуації. Так виглядає сьогодні цей поєдинок, який називається «угода».

Те, що пишуть американці, що угода повинна бути взаємовигідною, ймовірно, правда. На переговорах люди домовляються діяти в одному напрямку з метою отримання нового стану речей. Але, ви ж розумієте, що практично неможливо домовитися з людиною, застосовуючи будь-яку школу переговорів, якщо ви не володієте силою на своєму боці. З вами розмовляти ніхто не стане.

По суті, щоб отримати свою половину користі, вам необхідно володіти силою в бізнесі, а для цього доведеться брати участь в поєдинку. І поєдинок цей не з метою вкрасти гроші або щось відібрати у когось, а, щоб в самих переговорах все залишилося на межі справедливості.

По суті, бізнес виріс на двох векторах: вектор протезування здібностей та використання людських здібностей як елементи технологічної схеми підприємства (конвеєр).

Поєднуючи два силових вектори ви провокуєте виникнення якоїсь системи, яка називається «бізнес».

По суті, всі ми вважаємо, що перевага перед іншими людьми, створена деякими протезами, дозволяє нам називатися господарями бізнесу (я став розумніший, сильніший, хитріший та ін.). Якщо суть в протезі, який робить вас ефективніше, ніж ваші опоненти, значить, ви можете це робити, скільки вам заманеться. Ви володієте перед ними незаперечною перевагою.

Отже, ми розглянули окремі моменти історії виникнення бізнесу на Землі. Якщо ви хочете отримати більше інформації про те, що дає незаперечні переваги в бізнесі та інших сферах діяльності, ви можете звернутися до лекцій онлайн або дистанційних курсів Академії прикладних наук.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 670 | Дата публікації: 13-06-2019 | Додав: admin | Теги: бізнес, історія, Виникнення | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]