Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 23-04-2024
Головна » 2012 » Жовтень » 7 » Існування паралельних світів довели математики
13:05
Існування паралельних світів довели математики



Теорії з наукової фантастики помалу стають надбанням науки. Команда вчених з Оксфордського університету довела, що паралельні світи дійсно існують.

Сама теорія таких світів з'явилася ще в 1950 в США (її автор - Хью Еверетт) і пояснила таємниці квантової механіки, що спричинили суперечки учених.

У еверетівському "багатовимірному" Всесвіті кожна нова подія можлива і викликає розділення Всесвіту. Кількість можливих альтернативних результатів дорівнює кількості світів.

Наприклад, водій машини бачить пішохода, що вискочив на дорогу. У одній реальності він, уникаючи наїзду, гине сам, в іншій потрапляє до лікарні і залишається живим, в третій гине пішохід.

Кількість альтернативних сценаріїв нескінченна. Теорія була визнана фантастичною і забута, передає MIGnews.com.

Але несподівано в Оксфорді в ході математичного дослідження виявили, що Еверетт був на правильному шляху. Згідно з квантовою механікою, до експерименту про те, що усередині атома, не можна сказати, що воно реально існує.

До вимірів частинки займають неясну "суперпозицію", в якій вони можуть мати одночасно верхній і нижній спін, або з'являтися в різних місцях в один і той же час.

Головний висновок з відкриття полягає в тому, що кущеподібні розгалуджені структури, що виникають при розщепленні Всесвіту на паралельні версії її самої, пояснюють імовірнісний характер результатів в квантовій механіці.

Тобто, стверджують учені, неминуче ми живемо лише в одному з безлічі паралельних світів, а не в єдиному.

Відзначимо, ці теорії не один раз використовували в своїй творчості письменники-фантасти, наприклад, Роберт Хайнлайн, якого, разом з Айзеком Азімовим і Артуром Кларком вважали "великою трійкою" наукових фантастів, що мали в середині минулого століття величезний вплив на розвиток цього жанру.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 2283 | Дата публікації: 07-10-2012 | Додав: adminA | Теги: існування паралельних світів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]