Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2022 » Грудень » 18 » Іранському режиму придушувати протести допомагає китайська технологія спостереження. ВІДЕО
12:33
Іранському режиму придушувати протести допомагає китайська технологія спостереження. ВІДЕО


Демонстрація на захист Махси Аміні на вулицях Тегерана, 21 вересня 2022 року.

Іран стикається з внутрішніми протестами, що зростають, після смерті Махси Аміні, 22-річної жінки, яка померла 16 вересня за підозрілих обставин після арешту за нібито неправильне носіння хіджабу.

Іранський режим жорстко придушує протести. У цій боротьбі йому допомагають китайські технології спостереження зі штучним інтелектом (ШІ).

Протягом майже трьох місяців тисячі людей щодня збираються на акції протесту по всьому Ірану після смерті Махси Аміні. Придушення протестувальників з боку режиму включає сумнівні арешти та затримання, гендерне та сексуальне насильство, надмірне застосування сили, тортури, викрадення та страти.

Приблизно за тиждень до смерті Махса Аміні, на саміті Шанхайської організації співробітництва 2022 року, Іран та деякі інші країни зробили кроки зі зміцнення своїх економічних та політичних зв'язків з китайським комуністичним режимом. Це зближення з Китаєм також проявляється у прийнятті цими державами технологій, призначених для полегшення соціального контролю, зазначає MIT Technology Review.

Дослідники назвали це "цифровим авторитаризмом". 2021 року в доповіді Freedom House Іран було віднесено до числа країн із найгіршими умовами для свободи інтернету, поступаючись тільки Китаю.

Цифровий авторитаризм

Подібні тенденції порушення цифрових прав тільки посилилися після протестів.

Вища рада Ірану з кіберпростору під час протестів тимчасово заборонила Instagram, найпопулярнішу в країні платформу соціальних мереж. Telegram уже був заборонений 2018 року, оскільки користувачі додатка заохочували антиурядові протести.

За словами експертів, щоб ще більше придушити інакомислення та завадити людям організовуватися, режим також зосередився на зміцненні своїх можливостей спостереження.

Сахар Тахвілі, дослідниця ШІ з докторським ступенем у галузі програмної інженерії, каже, що дедалі більше людей в Ірані звертаються до технологій боротьби з цензурою, щоб уникнути контролю з боку режиму. Ось чому Тегеран змушений боротися з цим, купуючи більш досконалі системи спостереження в Китаї.

«Існує не так багато провайдерів, які можуть експортувати такі технології в Іран, а оскільки Китай має найдовшу історію цензури інтернету, він є одним із небагатьох доступних провайдерів», — повідомила вона Epoch Times електронною поштою.

За словами Тахвілі, іранський режим готується до продовження ери придушення протестів та потребує технології, здатної виявити підготовку до протестів у режимі реального часу, щоб ефективно придушити їх до того, як сформується критична маса.

Іранські ЗМІ повідомили, що стурбовані протестами іранські політики розглядають можливість встановлення камер розпізнавання облич для забезпечення дотримання встановлених режимом правил носіння хіджабу.

Цю інформацію оприлюднило 30 вересня Тегеранське бюро, незалежне іранське ЗМІ, що базується за кордоном. "Ці технології, вироблені в Китаї, здатні виявляти окремих людей у натовпі, навіть уночі, і можуть бути використані режимом для порушення справ проти протестувальників або жінок, які порушують дрес-код".

Щонайменше вісім китайських компаній продають іранському режиму технології, що використовуються для спостереження за його громадянами, йдеться в статті. Це Hangzhou Hikvision Digital Technology, Huawei Technologies, ZTE, Zhejiang Dahua Technology, Tiandy, Tencent, Zhejiang Uniview Technologies і FiberHome Telecommunication Technologies.

За матеріалами The Epoch Times


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 165 | Дата публікації: 18-12-2022 | Додав: adminA | Теги: китайська технологія спостереження, іранський режим, протести | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]