Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2023 » Квітень » 30 » Групу з 19 000 підводних вулканів виявили вчені
00:06
Групу з 19 000 підводних вулканів виявили вчені


Радарні супутники високої чіткості виявили понад 19 000 підводних вулканів навколо нашої планети, надавши вченим найповніший каталог підводних гір, який будь-коли створювався. Новий збірник, який був опублікований в журналі Earth and Space Science, може забезпечити краще розуміння океанських течій, тектоніки плит і зміни клімату.

До цього лише одна чверть морського дна Землі була нанесена на карту за допомогою гідролокатора, який використовує звукові хвилі для виявлення об’єктів, прихованих під водою. Сонарний перепис 2011 року виявив понад 24 000 підводних гір, або підводних гір, утворених вулканічною активністю. Однак, згідно зі статтею в Science, існує понад 27 000 підводних гір, які залишаються неврахованими гідролокатором.

"Це просто карколомно", – сказав Девід Сендвелл, морський геофізик з Інституту океанографії Скріппса, який працював над дослідженням.

Однак нове дослідження показує, що вченим не потрібно покладатися на дослідження сонара, щоб дослідити, що відбувається під океаном. Радарні супутники не тільки вимірюють висоту океану, але й можуть бачити, що ховається в чорнильних глибинах води, пропонуючи краще представлення рельєфу морського дна. Вчені зібрали дані з кількох супутників, у тому числі CryoSat-2 Європейського космічного агентства, і виявили, що вони можуть виявити підводні кургани заввишки 3609 футів (1100 метрів), що є нижньою межею того, що являє собою підводну гору.

Відповідно до дослідження, за допомогою цієї технології вчені передбачають, що вони зможуть оцінити висоту невеликих підводних вулканів з точністю приблизно до 1214 футів (370 м).

Наразі дослідники нанесли на карту колекцію підводних гір у північно-східній частині Атлантичного океану, що може допомогти пояснити еволюцію мантійного шлейфу, який живить понад 100 вулканів в Ісландії. Ці оновлені карти також забезпечать краще розуміння океанських течій і "підйомів", які виникають, коли вода з дна океану збивається вгору до поверхні — явище, яке, на думку вчених, може бути "концентровано на підводних горах і хребтах", згідно з даними.

"Існує зоопарк цікавих речей, які відбуваються, коли у вас є топографія" – сказав Браян Арбік, фізичний океанограф з Мічиганського університету в Енн-Арборі, який не брав участі в дослідженні.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 104 | Дата публікації: 30-04-2023 | Додав: admin | Теги: підводний, вулканів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]