Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 05-05-2024
Головна » 2023 » Жовтень » 23 » Генератор енергії, що працює від руху молекул, винайшли вчені
01:53
Генератор енергії, що працює від руху молекул, винайшли вчені


Фізики з Китаю розробили пристрій для збирання молекулярної енергії, який вловлює природні коливання молекул рідини. Електростанція генерує стабільний струм і підійде для живлення нанорозмірних пристроїв.

Пристрій є наномасивами ниток з п'єзоелектричного матеріалу (оксиду цинку), занурених в рідину. Рухи молекул переміщують нитки, змушуючи їх коливатися подібно до морських водоростей. Під впливом цих коливань і деформації під час руху у п'єзоелектриках генерувався електричний струм. Вихідна напруга досягала 2.28 мВ, а сила струму — 2.47 нА.

"Як добре вивчений п'єзоелектричний матеріал, оксид цинку може бути легко синтезований різні наноструктури. У нашому випадку — це акуратна і впорядкована структура з багатьох нанодротів, схожа на щетину зубної щітки", — розповів співавтор дослідження Юйчен Луань.

Принцип роботи молекулярної наноелектростанції

Подібні генератори можна використовувати у різних нанорозмірних пристроях, зазначили вчені. Наприклад, для живлення медичних пристроїв, що імплантуються. Альтернативне застосування — масштабувати до повнорозмірних генераторів та виробництва енергії з потужністю кілька кВт. Дослідники продовжать тестувати різні рідини та інші варіанти п'єзоелектричних матеріалів, щоб підвищити густину енергії та масштабувати обсяг "генерації".


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 89 | Дата публікації: 23-10-2023 | Додав: admin | Теги: генератор, Молекула, енергія, РУХ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]