Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2022 » Листопад » 22 » Гавайських дельфінів погубила котяча токсоплазма
12:54
Гавайських дельфінів погубила котяча токсоплазма


дельфіни Хоча зазвичай токсоплазмозом хворіють тільки наземні тварини, цей мікроскопічний паразит небезпечний і для морської фауни. Як мінімум два дельфіни, викинуті на береги Гавайських островів в 2015 і 2019 роках, загинули, заразившись токсоплазмою, і це в черговий раз підкреслює небезпеку завезених людиною тварин (поміж яких кішки) для місцевої фауни. Дослідження опубліковано в журналі Diseases of Aquatic Organisms.

Інвазивні види, необдумано або ненавмисно привезені і випущені людиною, — величезна загроза біорізноманіттю нашої планети. Мало того що здичавілі кішки і тхори знищують тисячі місцевих видів дрібних ссавців і птахів, так ще й переносяться ними хвороби можуть стати смертельними для місцевих видів фауни.

Саме так на Гаваї потрапила токсоплазма — мікроскопічний паразит, чиї основні господарі — котячі, а проміжними носіями можуть виступати найрізноманітніші теплокровні види від мишей до людей. Ооцити токсоплазми високостійкі і зберігають життєздатність до двох років, так що, змиті дощами або стічними водами в океан, можуть заражати представників морської фауни.

Дослідники з Гавайського університету (США) вивчили зразки тканин двох мертвих довгорилих продельфінів, викинутих на береги Гавайських островів в 2015 і 2019 роках. Ці мініатюрні китоподібні регулярно полюють біля берегів Гаваїв, так що заразитися токсоплазмою вони могли, поїдаючи заражену рибу або просто потрапивши в забруднені паразитом води. Виявлений в тілах мертвих дельфінів штам паразита відповідає знайденому у кішок і здичавілих свиней на Гаваях, так що дельфіни заразилися саме від інвазивних видів.

Цілком ймовірно, що насправді загиблих тварин набагато більше: за оцінками вчених, їм доступні лише п’ять відсотків туш мертвих дельфінів, тоді як інші викидаються на безлюдні острови або поїдаються морськими мешканцями. Якщо це так, то щонайменше 60 дельфінів загинули за останні 30 років.

Ще більш тривожним є те, що морське життя може накопичувати ооцити токсоплазми. Цей паразит не розвивається в рибі чи молюсках, але їх організми перетворюються на його «живі сховища», і течії можуть занести їх далеко в океан.

Токсоплазмоз вже був зафіксований у ряду гавайських видів тварин, від птахів до тюленів, і захисники природи закликають власників кішок відповідальніше підходити до утримання улюбленців, щоб врятувати диких мешканців Гаваїв від нових випадків хвороби.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 165 | Дата публікації: 22-11-2022 | Додав: admin | Теги: токсоплазма, гавайський, дельфін, котяча | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]