Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 18-04-2024
Головна » 2021 » Жовтень » 2 » Експорт із України в країни ЄС: що варто знати
11:03
Експорт із України в країни ЄС: що варто знати


Експорт із України в країни ЄС: що варто знати

сільськогосподарська продукція У зв'язку з тим, що Україна підписала Угоду про Асоціацію з Європейським Союзом і вступила в зону вільної торгівлі з країнами ЄС, питання про експорт українських товарів на ринки збуту ЄС постало досить актуально. В Україні хорошим помічником в питаннях експроту сільськогосподарської продукції є компанія GoldExim, детальніше про послуги якої можна дізнатися на сайті goldexim.net.

Вітчизняні виробники мають потенціал достатнім для здорової конкуренції з європейськими. Особливо в таких сферах, як:

  • харчова промисловість;
  • електротехнічна продукція;
  • продукція сільськогосподарського призначення;
  • альтернативне паливо.

Однак Україна поки що не є членом ЄС і документи України, що підтверджують якість продукції, в Європейському Союзі не визнаються.

Що потрібно для експорту українських товарів до країн ЄС

Основною процедурою оцінки якості продукції в Україні до 2016 року була сертифікація. УкрСЕПРО була єдиною системою, в якій проходили процеси за оцінкою продукції. З лютого 2016 року система УкрСЕПРО перестала бути обов'язковою. Це пояснюється європейським підходом до оцінки відповідності, яка базується на декларуванні, згідно з технічними регламентами (ТР). Тому основним документом для українського виробника, що дає право входу на внутрішні ринки ЄС, є в більшості випадків саме Декларація ЄС відповідності.

сільськогосподарська продукція

Процедура оформлення Декларації стандартна: на підставі протоколів випробувань заявник, спільно з Уповноваженим Представником в Європейському Союзі, випускає Декларацію відповідності. Оскільки національне законодавство в області технічного регламентування ще, практично не гармонізоване до європейського, більшість випробувань повинні проводитися на території ЄС. Безпосередньо сертифікація в ЄС зачіпає лише певні групи товарів, оскільки стандарти в Європейському Союзі носять не обов'язковий, а рекомендаційний характер.

Перспективи експорту української продукції в ЄС

Для повноцінного визнання української документації в Європейському Союзі необхідно розробити Технічні регламенти, що визначають вимоги до безпеки продукції, до європейських аналогів. Коли це станеться, Декларація відповідності ТР України буде давати право вітчизняному виробникові вільно поширювати свою продукцію всією території ЄС. В даному випадку всі випробування можна буде проводити в українських лабораторіях, які, завдяки спеціалізованому законодавству, автоматично матимуть акредитації на право оцінки згідно Директивам та стандартам ЄС.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 355 | Дата публікації: 02-10-2021 | Додав: admin | Теги: експорт, україна, продукція, сільськогосподарська | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]