Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2014 » Січень » 28 » Експерти все ще сподіваються, що уряд зможе утримати зростання цін
22:18
Експерти все ще сподіваються, що уряд зможе утримати зростання цін



На 2014 рік російська влада встановили досить амбітний орієнтир, маючи намір уповільнити зростання цін до рівня 5 % в річному вираженні до кінця року. У 2013 році інфляція досягла 6,5 %, перевищивши цільовий орієнтир 5-6%.

Ухвалене в грудні рішення Центробанку про відмову від цільових інтервенцій на російському валютному ринку в поєднанні із зміцненням валют розвинених країн на світовому ринку не залишило рублю жодних шансів на зростання. Тепер у чиновників та експертів розрахунок на те, що "бюджет від цього тільки виграє".

Новий цільовий орієнтир не можна вважати недосяжним, помічають опитані газетою експерти, однак "завдання поставлена набагато більш амбітне, ніж торік", нагадує головний економіст банку HSBC по Росії і СНД Олександр Морозов. До того ж, минулого року це завдання в повному обсязі виконати не вдалося.

Можна погодитися, зазначає експерт, що минулого року інфляція перевершила очікування через разові цінові шоки в продовольчому секторі, але ж і цього року ніхто від них не застрахований.

Спокійне ставлення влади до ослаблення рубля насамперед показує, що воно продовжиться, вважає директор Інституту стратегічного аналізу ФБК Ігор Ніколаєв.

"Ми бачимо, що влада демонструє спокійне ставлення до ослаблення, а це сигнал для ринку, що так воно і буде", - заявив він. У зв'язку з цим ФБК прогнозує середньорічний курс на рівні 36-37 рублів за долар. Але це створює ризик, що інфляція може виявитися не меншою, ніж у 2013 році, вважає Ніколаєв.

З іншого боку, гальмувати інфляцію буде рішення про замороження тарифів для промислових споживачів та уповільнення їхнього зростання для населення. Експерти вказують також на уповільнення зростання споживання (через зниження темпів зростання зарплат і споживчого кредитування), що зазвичай гальмує і зростання інфляції.

Крім того, минулої осені занадто швидко росли ціни на окремі види продовольства, які тепер починають дешевшати.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 1646 | Дата публікації: 28-01-2014 | Додав: admin | Теги: отримати витяг з єдиного реєстру но | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]