Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2022 » Червень » 24 » Експерти розкрили, навіщо ШІ потрібен солдатам - штучний інтелект змінює війни
18:11
Експерти розкрили, навіщо ШІ потрібен солдатам - штучний інтелект змінює війни


Поки що військові замало довіряють "розумній" техніці, що знижує швидкість реагування на загрози.

Експерти Королівського інституту об'єднаних служб Великобританії та компанії QinetiQ, що спеціалізується на безпеці й обороні, розповіли про роль штучного інтелекту в сучасних війнах і конфліктах майбутнього. Їхній звіт передає видання The National News.

Фахівці вважають, що ШІ змінив спосіб ведення бойових дій у 21 столітті, і військові дуже потребують підтримки "розумних" технологій. Солдати й командири повинні вміти працювати з "розумною" технікою, щоб швидше реагувати на загрози, але поки що замало їй довіряють. Для цього їм потрібно позбавитися деяких звичок, адже інстинкти операторів спонукають їх втручатися в роботу машин, навіть коли робот може краще впоратися з поставленим завданням.

"За рахунок більшого експериментування в навчанні й освоєння альтернативних моделей управління та контролю військові можуть краще підготуватися до неминучих прийдешніх змін. Традиційна відповідь на проблему прийняття, пов'язану з використанням ШІ у військових цілях, полягала в збереженні "значного людського контролю" як способу викликати впевненість і довіру. Ця відповідь більше не актуальна, враховуючи як повсюдне поширення, так і швидкий розвиток ШІ та пов'язаних із ним технологій", — наголошується в доповіді.

Дослідники зазначили, що для успішного використання ШІ необхідно знайти баланс між довірою та недовірою "розумному" обладнанню, адже надмірна схильність і в один, і в інший бік може зашкодити людям. У разі ширшого поширення таких систем у збройних силах можуть з'явитися нові моделі управління та контролю.

Директорка QinetiQ із навчання Крістіна Баліс вважає, що людству необхідно переосмислити свою роль в ухваленні рішень під час війни в усіх сферах, а також реформувати інститути й команди, які використовують ШІ.

Раніше ЗМІ писали про ШІ, який передбачає траєкторію ракет, що літають у 5 разів швидше за звук. Нова система працює за принципом органічного мозку, їй достатньо потужності простого ноутбука, щоби прийняти контрзаходи з випередженням у 3 хвилини.

Німецька компанія Rheinmetall представила танк Panther KF51 зі вбудованим дроном. Він отримав цифрову архітектуру стандарту NGVA, яка поєднує різні системи воєдино для максимально ефективного ведення бою. У майбутньому танк може керуватися дистанційно й отримати штучний інтелект.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 224 | Дата публікації: 24-06-2022 | Додав: adminA | Теги: війна, штучний інтелект, солдати, експерти, ші | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]