Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 02-05-2024
Головна » 2024 » Квітень » 16 » Доставка зразків Марса на Землю - NASA шукає швидший і дешевший спосіб
13:16
Доставка зразків Марса на Землю - NASA шукає швидший і дешевший спосіб


Представники космічного агентства заявили в понеділок, що план NASA доставити зразки з Марса на Землю призупинено, поки не буде швидший і дешевший спосіб. Відновлення ґрунту та каміння Марса входило до списку справ NASA протягом десятиліть, але дата зсувалася вперед, оскільки витрати зростали. Нещодавній незалежний огляд встановив загальну вартість від 8 до 11 мільярдів доларів США з датою надходження у 2040 рік, приблизно на десятиліття пізніше, ніж рекламувалося.

Адміністратор NASA Білл Нельсон сказав, що це занадто багато і занадто пізно. Він просить приватну промисловість і центри космічного агентства запропонувати інші варіанти оновлення проекту. Оскільки НАСА зіткнулося з загальним скороченням бюджету, він хоче уникнути випотрошення інших наукових проектів для фінансування проекту зразків Марса.

"Ми хочемо отримати кожну нову та свіжу ідею, яку тільки зможемо", — сказав він на прес-конференції.

Марсохід NASA Perseverance вже зібрав 24 зразки керна в трубах після посадки в 2021 році в марсіанському кратері Джезеро, стародавній річковій дельті. Метою є понад 30 зразків для пошуку можливих ознак життя на Марсі.

Космічне агентство хоче доставити принаймні частину зібраних зразків на Землю десь у 2030-х роках не більше ніж за 7 мільярдів доларів. Для цього знадобиться космічний корабель, який відправиться на Марс, щоб отримати труби та запустити планету. Потім він повинен зустрітися з іншим космічним кораблем, який доставить зразки на Землю.

Керівник наукової місії NASA Нікі Фокс відмовилася спекулювати на прес-конференції, коли зразки можуть прибути на Землю, враховуючи нову програму та графік, або навіть скільки зразків може бути повернуто. За її словами, ця інформація буде включена в будь-які пропозиції.

«Ми ніколи не запускали з іншої планети, і саме тому зразок Марса повернувся такою складною та цікавою місією», — сказала Фокс.

Вчені прагнуть проаналізувати незаймані зразки з Марса у власних лабораторіях, набагато перевершивши елементарне тестування, яке проводять космічні кораблі на Червоній планеті. За даними NASA, знадобиться таке глибоке тестування, щоб підтвердити будь-які докази існування мікроскопічного життя, що датується мільярдами років тому, коли вода текла на планеті.

Зразки допоможуть НАСА вирішити, куди астронавти відправляться на Марс у 2040-х роках, сказав Нельсон.

Лабораторія реактивного руху NASA в Пасадені, Каліфорнія, відповідала за проєкт зразків. На початку цього року через усі бюджетні скорочення вона постраждала від сотень звільнень. Нельсон шукає ідеї від усього космічного агентства, щоб оновлена ​​програма була більш розповсюдженою. NASA сподівається отримати будь-які ідеї до пізньої осені.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 36 | Дата публікації: 16-04-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]