Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пн, 29-04-2024
Головна » 2024 » Січень » 19 » Дослідження - емоційне вигоряння погіршує функції мозку
11:57
Дослідження - емоційне вигоряння погіршує функції мозку


Емоційне вигоряння — це стан, коли людина відчуває фізичне, емоційне та психологічне виснаження внаслідок тривалого стресу чи перевантаження.

Ознаки емоційного вигоряння

  • постійне почуття втоми та фізичне виснаження;
  • емоційне відчуження;
  • зниження продуктивність праці;
  • ірраціональна агресія, уникнення обов’язків, погіршення відносин із колегами та близькими;
  • відсутність інтересу до роботи чи життя.

Шведські вчені проаналізували стан здоров’я двох груп добровольців. В учасників першої групи, які працювали понад 60 годин у тиждень, спостерігалося емоційне вигоряння. Учасники другої, контрольної, групи не страждали ним. Проведені тести показали, що респонденти першої групи схильні були придушувати негативні емоції найгіршим чином, що є симптомом психологічного виснаження. Це підтвердило сканування мозку учасників.

— Дві групи показали ключові відмінності в мигдалині — структурі мозку, яка має вирішальне значення в емоційних реакціях, включаючи страх та агресію. Учасники групи вигоряння мали відносно збільшену мигдалину, а також слабші зв’язки між мигдалеподібним тілом та областями мозку, пов’язаними з емоційним розладом, особливо передньою поясною корою (ACC). Чим більше людей повідомляли про почуття стресу, тим слабкіший зв’язок між цими областями мозку з’являвся на R-фМРТ, — пояснили фахівці Асоціації психологічних наук.

Простіше кажучи, мигдалина, яка працює як система сигналізації мозку, відповідальна за передачу сигналів збоїв навколишнім середовищем та надактивна у разі вигоряння. А системи логіки, перспективи та управління емоціями, які призначені для протидії мигдалині, ослаблені.

Проаналізувавши 15 досліджень з когнітивних ефектів вигоряння, експерти дійшли висновку, що у зв’язку з вигорянням страждають виконавчі системи уваги та пам’яті. Як це можна відновити?

Згідно з дослідженнями 2018 року, терапія вигоряння є дуже ефективною. Інші види додаткової діяльності також можуть допомогти цьому. Професор психіатрії Єльського університету (США) Марк Рего пропонує зайнятися мистецтвом, кулінарією, частіше бувати на природі та більше спілкуватися. Також він вважає, що тривалі прогулянки можуть зняти стрес.

Для запобігання емоційному вигоранню важливо знаходити баланс між роботою та відпочинком, звертатися за підтримкою до колег чи спеціалістів, навчатися ефективно керувати стресом і при необхідності звертатися за професійною допомогою.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 95 | Дата публікації: 19-01-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]