Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2020 » Липень » 26 » Допоможуть в освоєнні Марса гриби-пожирачі радіації з Чорнобиля — вчені
15:28
Допоможуть в освоєнні Марса гриби-пожирачі радіації з Чорнобиля — вчені


Гриби-пожирачі радіації з Чорнобиля допоможуть в освоєнні Марса — вчені

Чорнобиль може стати ключем до завоювання Марса, оскільки на території української АЕС було виявлено гриби, які можуть харчуватися радіацією — вони поглинають іонізуюче гамма-випромінювання за допомогою пігменту меланіну.

На думку дослідників з Стенфорда, гриби Cladosporium sphaerospermum можуть захистити перших поселенців від смертельної атмосфери Червоної планети. Йдеться про створення костюмів астронавтів для виходу у відкритий космос, пише New Scientist на підставі дослідження американських вчених.

Гриби були виявлені на стінах занедбаного реактора у Чорнобилі. Відомо, що Cladosporium sphaerospermum здатний поглинати шкідливе випромінювання. Вчені вважають, що гриби можна використовувати як своєрідний «сонцезахисний крем» від радіації.

Гриби Cladosporium sphaerospermum не лише не гинуть, а й ростуть у напрямку випромінювання

Спори грибів випробовували на борту МКС впродовж 30 днів. З’ясувалося, що шар менше 2 мм здатен знижувати радіацію на 2%. Таким чином, шар у 21 см підійде для створення щита на костюмах перших поселенців на Марсі. Тоді перебування на планеті буде безпечним. Також дослідники визначили, що гриби добре переносять заморожування під час польоту на МКС.

Нагадаємо, у 1991 році, через п’ять років після катастрофи, в Чорнобилі були виявлені гриби, які проросли на стінах занедбаного реактора.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 464 | Дата публікації: 26-07-2020 | Додав: adminA | Теги: гриби-пожирачі радіації з Чорнобиля, вчені, освоєння Марса | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]