Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 16-04-2024
Головна » 2021 » Жовтень » 31 » Допомогти NASA зробити марсоходи розумнішими будь-хто може
16:07
Допомогти NASA зробити марсоходи розумнішими будь-хто може


Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США пропонує всім охочим допомогти в навчанні ШІ-алгоритму, здатного розпізнавати особливості поверхні Марса. Для цього необхідно переглядати фотографії Червоної планети, які надсилає ровер Perseverance, та відзначати на них особливості рельєфу, які можуть виявитися важливими при плануванні переміщень марсоходу.

Йдеться про проєкт AI4Mars, реалізація якого розпочалася минулого року з використанням фотографій, які отримують від ровера Curiosity. Цей марсохід прибув на Червону планету ще у 2012 році й з того часу передав на Землю величезну кількість знімків. Користувачам пропонується відзначати на фото скелясті утвори, каміння та інші елементи поверхні Марса. Ці знімки NASA планує використовувати для навчання ШІ-алгоритму, який допоможе майбутнім марсоходам переміщатися більш впевнено.

На цей час Perseverance є найдосконалішою машиною з колись доставлених людиною на Марс. В арсеналі ровера 23 камери, які генерують величезну кількість даних, які своєю чергою обробляються операторами на Землі. Вже зараз марсохід покладається на ШІ-алгоритм, який допомагає йому уникати зіткнень із перешкодами, але NASA хоче зробити його ще кращим, для чого і потрібна допомога добровольців, адже кількість необробленого матеріалу величезна.

Будь-хто може перейти на вебсайт AI4Mars і почати переглядати знімки, які були отримані від марсоходів Perseverance, Curiosity або Opportunity. Після цього залишиться ознайомитися з типами маркерів та їх описом. Залежно від вибраних маркерів потрібно ідентифікувати та відзначати різні об’єкти, наприклад, пісок, щільний ґрунт, велике каміння та ін. На початку користувач може подивитися, як виглядають ті чи інші об’єкти, тому розпочати роботу з фото максимально просто.

Передбачається, що ці фото NASA використовує для навчання нейронних мереж, які дозволять марсоходам краще орієнтуватися в просторі та пересуватися, не чекаючи поки спеціалісти на Землі спланують кожен рух і передадуть відповідні команди. Одним із результатів проєкту AI4Mars став алгоритм класифікації властивостей ґрунту та об’єктів (SPOC), який все ще знаходиться у розробці, але вже чітко визначає геологічні особливості приблизно у 98% випадків. Оброблені добровольцями знімки з ровера Perseverance будуть використовуватись для подальшого розвитку SPOC.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 282 | Дата публікації: 31-10-2021 | Додав: adminA | Теги: NASA, марсоходи, будь-хто, Допомога | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]