Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2022 » Липень » 3 » Домовились будувати військові кораблі та бази. Що відомо
13:17
Домовились будувати військові кораблі та бази. Що відомо


Тральщик "Пемброк" класу "Сендаун" КВМС Великої Британії. Два таких кораблі після модернізації опиняться в українських ВМС.

Україна та Велика Британія уклали угоду про спільне будівництво бойових кораблів для українських військово-морських сил. Документ також передбачає участь Британії у зведенні двох баз ВМС України.

"21 червня в Одесі на борту ракетного есмінця Королівського військово-морського флоту "Дефендер" міністр з питань оборонних закупівель Великої Британії Джеремі Квін і заступник міністра оборони України Олександр Миронюк підписали меморандум про проєкт морського партнерства між консорціумом промисловості Об'єднаного королівства і ВМС України", - йдеться в повідомленні на сайті міноборони України.

"Це наступний крок у розвитку двостороннього співробітництва між Україною та Сполученим Королівством задля зміцнення українського флоту, який стикається з постійною небезпекою у Чорному та Азовському морях", - прокоментували підписання угоди в посольстві Великої Британії.

Меморандум уклали в рамках угоди про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Об'єднаним Королівством, яку Володимир Зеленський підписав у жовтні 2020 року в Лондоні.

Одним із результатів цієї домовленості став кредит на 1,25 мільярда фунтів стерлінгів, який отримала Україна на розвиток збройних сил, зокрема ВМС.

На фейсбук-сторінці військово-морських сил йдеться, що Україна отримає вісім ракетних катерів, які ще доведеться збудувати. Перші два - в Британії, інші - на українських суднобудівних заводах.

У березні 2021 року в інтерв'ю газеті "День" військовий аташе посольства Великої Британії Тім Вудс розповів, що майбутні катери будуть оснащені артилерійською та ракетною зброєю, матимуть довжину від 50 до 65 метрів і швидкість 40 вузлів.

Угоду підписали на борту есмінця "Дефендер" КВМС Великої Британії, який перебуває з візитом в Одесі.

Окрім того, до складу українських ВМС передадуть два тральщики класу "Сендаун". Ці кораблі з 1989 року перебувать у складі Королівського військово-морського флоту, але найближчим часом будуть з нього виведені.

До того, як передати їх Україні, їх відремонтують та модернізують у Великій Британії.

Окрім того, британські моряки підготують для них українські екіпажі. Тральщики цього класу є також у складі ВМС Естонії та Саудівської Аравії.

Україна будує свої військово-морські сили згідно "Стратегії 2035", ухваленої кілька років тому. У травні 2021 року командувач ВМС України контрадмірал Олексій Неіжпала представить дещо доопрацьовану версію цієї "дорожної карти".

Концепція розвитку військово-морських сил передбачає більш стислі терміни - ВМС мають модернізувати вже до 2025 року.

Головним суперником і потенційним противником українських ВМС на морі є росія та її Чорноморський флот.

За словами командувача ВМС, перед українським флотом наразі стоїть завдання - відновити в середньостроковій перспективі діяльність у ближній морській зоні, тобто на відстані 200 морських миль від берега (360 кілометрів).

Україна збирається досягти безперервної присутності в морі, "щоб забезпечити національні інтереси", сказав він.

За планом, Україна не буде добиватися паритету в озброєннях з рф, але діятиме за асиметричним принципом: оборона моря буде спиратися на берегові ракетні комплекси, невеликі кораблі та катери на морі, а також на допомогу з боку військово-повітряних сил країни.

Москітний флот і нові бази

Велика кількість малих бойових кораблів - таких як ракетні катери, - на думку українських військових, буде більш ефективним методом боротьби з великими кораблями.

Ракетний катер здатний нести співмірну з корветом кількість протикорабельних ракет, але при цьому він є більш маневреним і являє собою меншу ціль.

Флот, збудований на малих кораблях, зазвичай називають "москітним".

Корабельний склад ВМС, за новою концепцією, буде поповнюватися кораблями трьох типів - бойовими (корвети і ракетні катери), тральщиками і патрульними катерами.

З берега акваторію Чорного моря контролюватимуть ракетні комплекси "Нептун", оснащені протикорабельною крилатою ракетою РК-360МУ дальністю понад 250 кілометрів.

Її розробили на основі радянської ракети Х-35, однак українські конструктори значно збільшили дальність дії та покращили систему наведення.

Наразі до ВМС вже передали учбовий варіант ракетного комплексу, але у 2021 році до війська має надійти перший дивізіон "Нептунів".

У грудні 2020 року Україна уклала угоду про купівлю в Туреччині чотирьох корветів класу "Ада", причому частину робіт виконають на українському заводі "Океан" у Миколаєві.

За словами контрадмірала, міністерство оборони отримало ділянки землі для будівництва нових військово-морських баз на Азовському і Чорному морях.

Йдеться про дві бази - поблизу Очакова та в Бердянську. Очаківська база буде основною для ВМС. Зараз головний пункт базування військово-морських сил України - Одеса.

За словами військовий аташе посольства Великої Британії Тіма Вудса, розробити план будівництва цих баз, розміщення споруд і складів також можуть британські компанії.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини техніки | Переглядів: 274 | Дата публікації: 03-07-2022 | Додав: adminA | Теги: військові кораблі та бази, Україна і Британія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]