Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2012 » Липень » 26 » Долина розміром з американський Гранд-Каньйон виявлена під льодовиками в Антарктиді
10:02
Долина розміром з американський Гранд-Каньйон виявлена під льодовиками в Антарктиді




Британські вчені виявили гігантську рифтову долину під льодовиками в західній частині Антарктиди. Експерти вважають, що розлом глибиною 1,6 км і завбільшки з американський Гранд-Каньйон може мати відношення до високих темпів танення льодів у регіоні.

Результати їх досліджень опубліковані в науковому журналі Nature, пише http://pravoved.ru/.

Поглиблення в земній корі розташоване під льодовиком Ферріньо, який простягається на 28 км, до затоки Елтаніна в море Беллінсгаузена в західній Антарктиці, передає ИТАР-ТАСС.

Відкриття було зроблене вченими за допомогою радара, здатного проникати крізь товщу льоду на відстань близько 2,5 тисячі км. Даний регіон до цього дослідження відвідували полярники лише одного разу - в 1961 році.

"Ми встановили, що під крижаним шаром є велика долина, - відзначив провідний дослідник проекту професор Абердинського університету Роберт Бінгем. - Особливо важливо те, що (виявлення) цього розлому прекрасно збігається з даними про скорочення товщини крижаної поверхні. Танення льодів ми спостерігали над цим районом із супутників протягом останніх 20 років".

Висновки вчених свідчать про те, що наповнена льодом рифтова долина сполучається з Південним океаном, що омиває Антарктиду.

При цьому саме в західній частині континенту, де розташований розлом, в даний час відзначається найбільш швидке танення льодів, порівняно з іншими його районами. Зокрема, товщина деяких льодовиків за рік скорочується більш ніж на метр.

"Нещодавно виявлена долина Ферріньо є частиною величезної, але поки мало вивченою рифтової системи, що залягає під західно-антарктичним крижаним щитом, - пояснив співавтор наукового проекту Фауст Ферачьолі з Британської Антарктичної служби. - Дане дослідження показує, що цей древній Рифтовий басейн та інші (розломи ), виявлені під льодом і сполучені з нагріваючим океаном, можуть впливати на нинішній рух льодів і посилити їх спад ".

За даними вчених, внаслідок танення льодовиків і шельфових льодів в період з 2003 по 2010 роки рівень Світового океану підвищився на 1,5 мм.




За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 5172 | Дата публікації: 26-07-2012 | Додав: admin | Теги: Антарктида, льодовики, виявлена долина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]