Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Серпень » 12 » Докази існування води знайшли на Марсі
14:19
Докази існування води знайшли на Марсі


Зараз Марс – суха і безплідна пустка, але таким він був не завжди. З’явилися нові докази того, що кліматичні умови на планеті змінювалися, мабуть, сезонно, і це могло сприяти виникненню життя. Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в журналі Nature. Візерунки в кратері Гейла / NASA/JPL-Caltech/MSSS/IRAP

Цю теорію підтвердили нові знімки з марсоходу Curiosity. На них видно мережу неправильних шестикутників у кратері Гейла, які могли утворитися при регулярному зволоженні та пересиханні ґрунту.

Вчені відзначають, що зазвичай такі візерунки натякають на сезонність клімату – цикли вологих та посушливих умов, за яких мінерали встигають висихати, створюючи специфічні утворення в осадових породах. На Марсі вони багаті на солі кальцію і магнію, вік яких становить приблизно 3,6–3,8 мільярда років.

“Ми спостерігаємо сантиметрові полігональні хребти з підвищеним вмістом сульфатів, з’єднані в Y-подібні комірки, які фіксують тріщини, що утворилися у свіжому мулі в результаті циклів вологого і сухого стану регулярної інтенсивності, що повторюються. Замість спорадичної гідрологічної активності, викликаної ударами чи вулканами, ці результати вказують на стійкий, циклічний, можливо сезонний клімат на ранньому Марсі”, – сказали вчені під керівництвом геохіміка Вільяма Рапіна (Університет Поля Сабатьє у Франції).

Ці дані додають вагу до багатьох свідчень того, що умови на ранньому Марсі сприяли появі біохімії – молекулярних основ життя.

І оскільки поверхня Марса була оновлена ​​тектонічною активністю, на ній збереглися досить великі геологічні записи історії, що налічують 4,3 мільярда років.

Солі у візерунковій породі також мають набагато більш високу концентрацію, ніж вміщаюча порода, що дозволяє припустити, що вони були відкладені там, коли солона вода проникла у бруд, а потім випарувалася. А товщина візерункової породи передбачає, що регулярні волого-сухі умови зберігалися на Марсі довгий час — від тисяч до мільйонів років.

У дослідників поки що немає свідчень мікробного життя на Марсі, але ці циклічні умови були б сприятливими для організації органічних молекул у складні сполуки.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 99 | Дата публікації: 12-08-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]