Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2020 » Травень » 11 » До невпізнання змінить океан потепління вод
08:37
До невпізнання змінить океан потепління вод


океан Потепління океану може створити тропічні підводні екосистеми в найнесподіваніших місцях, але вони будуть дуже крихкими.

Десять років тому води у півострова Отомі в Японському морі були острівцем тропічного біорізноманіття далеко від екватора. Це сталося завдяки скиду теплої води з атомної електростанції. Але коли вона закрилася і в 2012 році, води охололи і тропічні види швидко зникли.

Після закриття електростанції середня температура води біля Отомі впала всього на 3 градуси за Цельсієм. Цього виявилося достатньо для зникнення більшої частини тропічних риб, каже вчений з університету Кіото Рейджі Масуда. За його словами, вимирання тропічних риб і безхребетних було «вражаючим».

Поява та загибель тропічного рифу дозволяють нам зазирнути в майбутнє вод з помірною температурою в умовах зміни клімату. Навіть невелике потепління може призвести до значних змін, перетворивши холодні води в тропічні. Але ці рифи не будуть відрізнятися різноманітністю флори і фауни, що зробить нові екосистеми дуже крихкими, яким виявився риф Отомі.

Помірні рифи швидко змінюються у зв’язку з глобальним потеплінням, але вони не є точними копіями тропічних екосистем, каже морський еколог Девід Бут з Технологічного університету Сіднея, який не бере участь у дослідженні. Бут вивчає тропічні рифи Австралії.

"Люди часто запитують нас: через декілька років Сідней стане новим Бар’єрним рифом? — говорить Бут. — Але Сідней просто отримає жменьку тропічних риб і коралів, що не замінить Бар’єрний риф".

Це буде лише початком утворення коралової спільноти, от і все.

У жовтні 2003 року, вивчаючи груберів біля Отомі, Масуда знайшов багато тропічних видів риб, життя яких в північних широтах здавалася неможливим. На півдні Японії є тропічні рифи, але Отомі знаходиться приблизно на 35-ти градусах північної широти, як і північна частина Середземного моря. Причиною аномалії виявилася атомна електростанція Такахама, розташована всього за два кілометри від узбережжя — вона скидала в море теплу охолоджуючу реактори воду.

У 2004 році Масуда почав досліджувати води Отомі і два інших сусідніх прибережних водах, заносячи в каталог риб. У 2011 році стався землетрус і цунамі в Тхоку, яке призвело до катастрофи на АЕС Фукусіма. Після цього, у 2012 році, Японія припинила роботу всіх атомних станцій, в тому числі і Такахами. Коли скидання теплої води припинилося, Масуда продовжив збирати дані, витративши на це ще п’ять років.

Незабаром померла і вмираюча риба була всюди.

«Зазвичай ми не бачимо мертвих риб у морі, оскільки риба, як правило, помирає, коли її їдять. Але в цьому випадку її вбило похолодання», — розповів Масуда.

Масуда був здивований, наскільки стрімко води Отомі знову стали помірними.

«Через два місяці після зникнення тропічних отруйних морських їжаків з’явилися морські їжаки, що живуть в більш холодних водах», — говорить він.

Той же сценарій подій загрожує іншим помірним рифам, коли температура океану підвищиться. Навіть через десятиліття роботи електростанції біля Отомі, в морі не утворилися корали, які служать укриттям для риб. Не з’явилося і великих тропічних хижаків.

Брак хижаків, можливо, стала причиною величезної кількості тропічних їжаків, які з’їдали практично всі водорості.

«Ніщо не контролювала їх популяцію і, отже, підтримання балансу екосистеми було неможливо», — пояснює Масуда.

Відсутність стійкої екосистеми призвело до дуже швидкого вимирання риб. Різноманітність видів теж впливає на їх живучість — якби біля Отомі було більше видів їжаків, то, ймовірно, дехто з них вижив б в умовах низьких температур. Це стосується і риб.

За словами Бута, в інших районах Японії потепління моря вже призвело до повного переходу екосистем від ламінарії до коралів. Що стосується Отомі, то тропіки можуть знову повернутися у води півострова: у травні 2017 року ядерний реактор Такахами знову запрацював.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 420 | Дата публікації: 11-05-2020 | Додав: admin | Теги: вода, океан, потепління, Зміна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]