Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-04-2024
Головна » 2021 » Серпень » 27 » До кінця 2021 року відправиться в рейс електричний корабель без екіпажу
13:56
До кінця 2021 року відправиться в рейс електричний корабель без екіпажу


Найбільшу увагу в сегменті безпілотних транспортних засобів на поточний момент приділяється автомобілям і вантажівкам, хоча насправді ринок набагато ширший. Саме це і довела компанія Yara International, яка заявила про плани відправити у рейс перший повністю безпілотний електричний корабель під назвою Yara Birkeland вже до кінця 2021 року – він пройде за заздалегідь складеним маршрутом між двома портами в Норвегії (від Херёй до Брейвіка), відстань між якими становить приблизно 650 кілометрів.

Втім, повністю безпілотним корабель назвати все ж не можна – за його рухом спостерігатимуть одразу в трьох командних центрах.

Спочатку компанія Yara International запустила роботу над проектом по створенню електричного безпілотного корабля ще в 2017 році, а перший вихід в рейс був запланований у 2020 році. На жаль, через коронавірус «реліз» Yara Birkeland вирішили відкласти, але тепер, судячи із заяв компанії, ситуація покращилася і запуску нічого вже не завадить. І якщо корабель покаже себе так, як очікують розробники, то ринок морських вантажоперевезень кардинально зміниться – автори програми вважають, що лише за один рік роботи судно Yara Birkeland здатне замінити собою 40 тисяч перевезень на сухопутному вантажному транспорті.

Відповідно, це помітно зменшує обсяг шкідливих викидів в атмосферу, розвантажує дороги від важкого вантажного транспорту, а також підвищує безпеку водіїв вантажних авто – корабель доставляє вантажі в автономному режимі, так що людина постраждати ніяк не може. З іншого боку, у безпілотного вантажного судна є і недоліки. Наприклад, максимальна швидкість Yara Birkeland всього 13 вузлів, тоді як звичайні судна рухаються з середньою швидкістю в 20 вузлів (є кораблі, що розвивають швидкість в 40 вузлів). Більш того, акумулятор корабля обмежує дальність його рейсу, а зарядних станцій для морського транспорту поки що в світі немає.

Додатково авторам програми потрібно буде ще навчити корабель маневрувати в портах і змусити уряд відразу декількох країн скласти законодавчу базу, яка регламентуватиме рух безпілотних кораблів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 314 | Дата публікації: 27-08-2021 | Додав: adminA | Теги: рейс, 2021 р, електричний корабель без екіпажу | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]