Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2021 » Вересень » 8 » Для переробки пластику на станції "Академік Вернадський" встановили обладнання: відходи перетворюватимуть на сувеніри
18:11
Для переробки пластику на станції "Академік Вернадський" встановили обладнання: відходи перетворюватимуть на сувеніри


На українській антарктичній станції "Академік Вернадський" встановили обладнання для переробки пластику. Так хочуть не лише зменшити кількість відходів, а й виготовляти сувеніри із переробленого пластику для туристів.

Про це повідомив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий у пресцентрі УНІАН.

"Наша станція "Академік Вернадський" відвідується туристами з різних країн, тож кому як не нам взяти на себе просвітницьку роль, пояснюючи людям "пластикову загрозу" та живим прикладом демонструючи, як кожен з нас може її зменшити", — сказав Дикий.

На українській станції запустили закритий цикл переробки пластику, маркованого 02 чи HDPE: це здебільшого кришечки від пляшок та флакони від побутової хімії. Система включає подрібнювач пластику, екструдер та низку інструментів для виготовлення сувенірів.

 

Окрім очищення довкілля та сувенірів, організатори хочуть такою ініціативою підвищити репутацію української станції та зменшити витрати на управління відходами.

Чому це так важливо?

Антарктида – це величезний природний заповідник. На континенті діють суворі правила поводження з відходами: людина не має залишати після себе жодного сміття. На станції побутові відходи збираються роздільно за кількома фракціями, частина з них пресується й потім усе транспортується на кораблі до Чилі, де утилізується за чималі кошти;

Потрібно уникнути негативного впливу на дику природу не лише з боку полярників, а й туристів. "Академік Вернадський" – одне з найвідвідуваніших місць в Антарктиді. До пандемії COVID-19 за коротке антарктичне літо станцію відвідувало близько 4000 туристів.

Тож цей проєкт:

  • знизить витрати на управління відходами
  • матиме значний освітній ефект, коли туристи знову повернуться в Антарктиду й повезуть зроблені на українській станції сувеніри по всьому світу
  • дозволить зменшити людський слід у крихкій антарктичній екосистемі
  • стане гарним прикладом для інших

Пластик — дешевий і дуже поширений матеріал. За оцінками Міжнародного союзу охорони природи, щороку у світі виробляється понад 300 мільйонів тонн пластику. З них щонайменше 8 мільйонів потрапляють у воду як відходи.

Мікрочастинки пластику часто потрапляють в організми морських тварин. А оскільки ті не можуть перетравити пластик, то він травмує їх ізсередини або стає середовищем для розвитку паразитів і бактерій. Як наслідок — більше тварин гине.

Крім того, мікрочастинки пластику потрапляють у воду та їжу, які їмо та п'ємо ми з вами — через морепродукти або очищену морську воду. Токсичні складники пластиків осідають у нашому організмі, а деякі мають підтверджені канцерогенні властивості.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 313 | Дата публікації: 08-09-2021 | Додав: adminA | Теги: станція Академік Вернадський, сувеніри, пластик | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]