Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 08-09-2024
Головна » 2024 » Липень » 21 » Дісталося до Антарктиди різке потепління: там серед зими зафіксували "плюс"
16:30
Дісталося до Антарктиди різке потепління: там серед зими зафіксували "плюс"


Різке потепління дісталося до Антарктиди. На українській станції "Академік Вернадський" у розпал антарктичної зими упродовж двох днів фіксували плюсову температуру: +4,5 градусів.

Фахівці застерігають: якщо такі випадки частішатимуть, під загрозою опиняться екосистеми "білого континенту" та океан довкола Антарктиди. Подробиці розкрили у Національному антарктичному науковому центрі.

"Різке потепління дісталося не лише України, а й Антарктики. Але якщо в нас зараз літо, то там – розпал зими.16 липня на українській станції "Академік Вернадський" було зафіксовано значне підвищення максимальної добової температури. Вона зросла на більш як 8 градусів (з - 4,2°С до 4,5°С). Плюсова температура зберігалася впродовж майже двох діб – 16-17 липня. Йшов дощ та мокрий сніг", – зазначено у повідомленні.

У Національному антарктичному науковому центрі додали, що температуру трохи вище 0 фіксували також метеорологи британської станції "Розера" за 300 км на південь від української станції – ближче до Південного полюсу.

Вчені мають пояснення для таких температурних аномалій: вони полягають у  явищі "атмосферної ріки".

"Це вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи, яка швидко переносить теплі маси повітря та вологи з тропіків у полярні регіони. З атмосферною рікою якраз пов’язаний стрибок температури, зафіксований на нашій станції", – пояснили у Національному антарктичному центрі.

Втім попри те, що аномальне тепло має пояснення, посилення цієї тенденції запустить низку небезпечних і незворотніх процесів.

"Якщо такі випадки почастішають, посиляться процеси танення льодовиків , що своєю чергою призведе до поступового розпріснення прибережних вод . А це загрожує руйнуванню різних екосистем як білого континенту, так і океану навколо нього.Загалом останні 5 років температури на станції рідко опускаються нижче -10°С, тоді як для попередніх 5 років вони так само рідко, але були нижче -15°С. До 1980-х взимку температури падали до -30°С. Тобто потепління – дуже виразне в Антарктиді, і є тенденцією, що стосується всієї нашої Планети", – зазначили у Національному антарктичному науковому центрі.

Нагадаємо, ще у квітні поточного року вчені забили на сполох, бо  Антарктида почала поводитися "як ніколи раніше". У теплий сезон тане рекордна кількість льоду, яка потім не повертається до показників "зимового максимуму". І вчені не можуть бути певні, що крижаний баланс Антарктиди відновиться.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 40 | Дата публікації: 21-07-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]