Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2022 » Лютий » 14 » Чому з віком пам'ять у людей стає гіршою - пояснення
00:31
Чому з віком пам'ять у людей стає гіршою - пояснення


пам'ять людина Дослідники припускають, що знання, отримані протягом усього життя  "захаращують" спогади літніх людей.

Дослідницька група з Гарвардського, Колумбійського та Університету Торонто спробувала знайти відповідь на питання, чому так відбувається. На їхню думку, інформація, накопичена людиною за довгі роки, з віком займає все більше і більше місця в мозку, через що «навігація» за спогадами стає складнішою. При пошуку певної інформації, літній людині доводиться “продиратися” через безліч спогадів, які абсолютно не відносяться до шуканих

Це означає, що при пошуку певного спогаду, літні люди часто знаходять замість нього іншу інформацію, яка абсолютно не відноситься до справи.

"Люди похилого віку краще знають світ, але зазвичай демонструють нижчу продуктивність епізодичної пам’яті при виконанні багатьох лабораторних завдань у порівнянні з молодими людьми. Ми припускаємо, що цей парадокс може бути пояснений, принаймні частково, тим, що пам’ять у літніх сильно "захаращена" різною інформацією. Це, в свою чергу, може створити труднощі з отриманням цільової інформації (і негативно вплинути на завдання епізодичної і робочої пам’яті)", — пишуть автори у своїй статті.

Однак, незважаючи на те, що багатий життєвий досвід може ускладнити роботу пам’яті, дослідники кажуть, що у нього є і свої переваги — наприклад, він може стимулювати творчість і прийняття рішень.

“Наявні дані свідчать про те, що літні люди демонструють збережену, а іноді і поліпшену креативність в залежності від багатства пам’яті», — розповіли вчені.

Дослідження показало, що при виконанні когнітивного завдання літні люди більшою мірою покладаються на попередні знання, ніж молоді люди.

Експерти висловили надію, що завдяки подальшим науковим роботам і кращому розумінню того, як працює пам’ять у літніх людей, вони зможуть знайти нові способи допомоги людям з «переповненими» спогадами.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 269 | Дата публікації: 14-02-2022 | Додав: admin | Теги: пам'ять, вік, людина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]