Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2022 » Липень » 16 » Чому уві сні людина все чує, але не прокидається від будь-якого шуму
00:27
Чому уві сні людина все чує, але не прокидається від будь-якого шуму


сон мозок Дослідники з Тель-Авівського університету вивчили, як різниться реакція кори головного мозку на звуки під час сну і в період неспання.

Дослідники здивувалися, коли з’ясували, що реакція мозку на звук залишається потужною під час сну за всіма параметрами, крім одного: рівня альфа-бета-хвиль. Вони пов’язані з увагою до слухового сигналу.

Це означає, що під час сну мозок аналізує звукові сигнали, але не може зосередитися на звуці або ідентифікувати його, і тому він не прокидається.

Дослідники розмістили біля ліжка пацієнтів динаміки, що видають різні звуки, і порівняли дані з імплантованих їм електродів. Останні вивчали нейронну активність і електричні хвилі в різних областях мозку, це відбувалося під час неспання і на різних стадіях сну. Загалом команда зібрала дані з більш ніж 700 нейронів, приблизно 50 нейронів у кожного пацієнта, протягом 8 років.

За словами авторів, до недавнього часу вважалося, що під час сну всі звукові сигнали швидко згасають, як тільки досягають кори головного мозку. Але, поглянувши на дані з електродів, вони з подивом виявили, що реакція мозку під час сну була набагато сильнішою і насиченішою, ніж очікувалося. Більш того, ця потужна реакція поширилася на багато областей кори головного мозку.

Дослідники пояснюють, що альфа-бета-хвилі (10-30 Гц) пов’язані з процесами уваги і очікування, вони контролюються зворотним зв’язком з вищих областей мозку.

Автори вважають, що їх дослідження дає підказку до одвічного питання: Що таке свідомість? Мозкова активність, яка визначає свідомість, дозволяє людям усвідомлювати, що відбувається навколо, але пропадає під час сну.

У цьому дослідженні вчені виявили нову зачіпку, і вони збираються продовжити вивчення механізмів, відповідальних за цю відмінність.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 309 | Дата публікації: 16-07-2022 | Додав: admin | Теги: сон, людина, шум, мозок | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]