Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 07-05-2024
Головна » 2024 » Березень » 17 » Чому птахи їдять багато калу намагаються з’ясувати вчені
00:55
Чому птахи їдять багато калу намагаються з’ясувати вчені


Птахи є одними з найбільш добре вивчених тварин у світі, але біологи надто довго не вивчали одну з їхніх улюблених страв. Це вірно, багато птахів насправді люблять їсти липкий матеріал, і це може мати глибокий і не помічений вплив на їх здоров’я. Фактично, їхня схильність до калу може бути вирішальною причиною стійкості птахів на різних континентах і протягом мільйонів років.

Поїдання фекалій – це поведінка, добре задокументована у комах, ссавців і деяких домашніх птахів, таких як папуги, але дослідження диких птахів все ще знаходяться в зародковому стані.

Команда дослідників під керівництвом екологічного мікробіолога Еліс Данбар з Університету Південної Австралії виклала в нещодавно опублікованій статті те, що ми наразі знаємо про "цю погано зрозумілу поведінку", і яку користь вона може принести.

За останні двадцять років чи близько того вчені всього світу ловили страуса, куріпочку, качку, хрестодзьоба, буревісника, стерв’ятника, сороку та буревісника, так би мовити, пальцями в баку з калом. Деякі з цих птахів ласують фекаліями свого виду, тоді як інші віддають перевагу смаку більш екзотичних екскрементів, таких як собачі, китові, річкові видри, пуми, коров’ячі, тюленя та інших птахів. Кал повсюди, і, мабуть, птахи використовують це найбільше.

Як припускають дослідники, ковтання посліду може допомогти відновити баланс корисних бактерій у пташиному кишківнику, подібно до того, як трансплантація фекалій працює у людей.

Наприклад, звичайний страус годує своїх дитинчат власними екскрементами, і дослідження 2023 року показало, що мікробіом кишківника пташенят, що вилупилися, дозріває швидше, коли вони мають доступ до свіжих фекалій. І кал не є лише делікатесом для молоді. Останніми роками спостерігали, як дорослі цибулини, малинівки, дронго, пересмішники, флоридські сойки та американські ворони засовуються в фекалії власного потомства. Коли пташка-батько доставляє їжу своїм пташенятам, вони отримують смачну закуску в обмін на всю свою важку працю.

Подібно до дозатора Pez, їхні дитинчата повертаються і виривають «фекальний мішок» зі свого заднього проходу, який потім батьки хапають і ковтають так само легко, як взяти цукерку у дитини. Мішечок виглядає як маленький вареник і, по суті, функціонує як пелюшка для пташенят, які ще не можуть покинути гніздо. смак.

Чудова поведінка вивчена вкрай недостатньо. Вчені вважають, що це може допомогти підтримувати гніздо в чистоті, або це також може бути способом для дорослого птаха зберегти поживні речовини та мікроби, які він міг втратити через важку роботу батьків.

У дослідженні гігантського бабакса 2020 року було виявлено, що в фекальних мішках пташенят, що вилупилися, міститься велика кількість бактерій Firmicutes, які є ключовою особливістю кишківника багатьох видів птахів.

Окрім підтримки здоров’я кишківника, вживання гною також може допомогти птахам адаптуватися до нестачі доступних поживних речовин. Вважається, що білокрилий хрестовик, наприклад, харчується калом річкової видри, оскільки він містить неперетравлені кістки з кальцію. Вважається, що гігантські буревісники їдять кал тюленя, оскільки це джерело високої енергії, яке легко доступне після тривалих періодів голодування, зберігаючи яйця в теплі в гнізді.

Але все це лише ідеї. Ми дізнаємося напевно, чому птахи їдять кал, лише якщо вчені почнуть це вивчати.

"Вкрай необхідні детальні дослідження, щоб визначити потенційні переваги (споживання фекалій) у контексті різних етапів життя, з різними потребами в ресурсах і наявністю ресурсів", — підсумовують дослідники.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 50 | Дата публікації: 17-03-2024 | Додав: admin | Теги: Птах, їжа, Кал | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]