Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2012 » Квітень » 3 » Чому папір з часом жовтіє, дізналися фізики
17:02
Чому папір з часом жовтіє, дізналися фізики



Фізики визначили, які саме хромофори - групи атомів, що обумовлюють колір тієї чи іншої сполуки - відповідають за пожовтіння паперу.

Стаття науковців з'явилася в журналі Physical Review Letters, а її короткий виклад наводить ScienceNOW.

Відомо, що папір жовтіє через складний і до кінця ще не зрозумілий процес окислення целюлози. Цей процес супроводжується не тільки зміною кольору, а й зміною структури паперу та його фізичних властивостей, передає Lenta.ru.

В рамках нової роботи дослідники використовували спектральний аналіз і чисельні методи (на підставі теорії функціонала щільності), щоб визначити, які саме хромофори відповідають за жовтий колір.

Виявилося, що за зміну кольору відповідають хромофори, що складаються з атома вуглецю, пов'язаного подвійним зв'язком з киснем і одним зв'язком з воднем. Дослідники кажуть, що їхнє відкриття допоможе реставраторам у відновленні старих документів. Крім цього, можливо, нові результати будуть корисні при створенні паперу, який з часом не жовтітиме.

Теорія функціонала щільності, що використовувалась у цій роботі, - основний метод для розрахунку електронної структури молекул і конденсованої речовини у фізиці й хімії, заснований на законах квантової механіки. Цей метод регулярно використовується у теоретичних розрахунках.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 1982 | Дата публікації: 03-04-2012 | Додав: admin | Теги: папір жовтіє | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]