Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2022 » Серпень » 30 » Чому Індія та Азія зіткнулися дуже швидко - дослідники пояснили
14:02
Чому Індія та Азія зіткнулися дуже швидко - дослідники пояснили


Вчені знайшли докази подвійної субдукції океану Неотетіс. Відкриття пояснює причину швидкого зникнення стародавнього океану і стрімкого зближення Індії та Азії.

Дослідники з Інституту геології і геофізики Китайської академії наук знайшли в М’янмі сліди другої океанічної плити, зниклої в мезозої. Відкриття підтверджує гіпотезу подвійної субдукції океану.

Шляхом складання сейсмічної томографії та моделювання хвильових форм дослідники вперше виявили дві субпаралельні субдуктивні плити, що збереглися в сучасній верхній мантії під М’янмою. Подальше геодинамічне чисельне моделювання пояснило, чому залишки плити збереглися недоторканими, не відколовшись і не занурившись в глибину.

моделювання подвійної седукції показує два субпаралельних ділянки стародавньої кори, що занурюються вниз. Зображення: Shun Yang et al., Science Advantages

Після поділу стародавньої Пангеї на два материки (Гондвану і Лавразію) між ними сформувався великий океан — Тетіс. Він існував близько мільярда років з 850 млн років до 5 млн років тому. Активний рух древніх материків і їх “частин” постійно змінювало конфігурацію стародавнього океану. Одна з найбільш пізніх — Неотетіс.

Після відокремлення Індостану та Африки від Гондвани ці материки почали рухатися на північ, стискаючи Тетіс до вузьких морів. Зближення і подальше зіткнення Індостану і Азії і формування тибетського нагір’я — одна з найбільш значних подій в тектонічній історії Землі. Дивно, що цей процес проходив приблизно в чотири рази швидше, ніж інші зближення літосферних плит.

море (океан) Тетіс на карті Землі близько 200 млн років тому. Зображення: Lenny222, Chesnok, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Нове дослідження показало, що найбільш ймовірна причина такої швидкості — подвійна субдукція. Субдукція – це геологічний процес, пов’язаний із зануренням однієї літосферної плити під іншу. Як правило, воно одностороннє — один кінець плити занурюється під іншу, а на іншому кінці утворюється розрив, в якому відбувається вихід магми і утворення нової кори.

Однак в ряді випадку океанічна кора занурюється під континентальну відразу з двох сторін. Такий процес називається субдукцією. При цьому океанічна плита згинається у формі дуги, а плити зближуються.

Дослідники вважають, що саме такий процес відбувався між Індією і Азією. Океанічна плита, що розкололася на дві частини, повільно занурювалася в гарячі шари Землі, а континенти стрімко наближалися, поки не об’єдналися в районі тибетського нагір’я. При цьому викид магми «спаяв» дві ділянки земної кори разом.

Автори роботи вважають, що нове відкриття вимагає зміни всієї моделі тектонічного руху плит.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 245 | Дата публікації: 30-08-2022 | Додав: adminA | Теги: дослідники, Індія, Зіткнення, Азія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]