Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2012 » Серпень » 3 » Чому Чорне море називається чорним?
22:45
Чому Чорне море називається чорним?




І болгари його звуть - Чорно море, і італійці - Маре Неро, і французи - Мер Нуар, і англійці - Блек Сі, і німці - Шварц Меєр. Навіть по-турецьки "Кара-Деніз" не що інше, як "Чорне море".

Звідки ж така одностайність у найменуванні цього дивовижно синього моря, який підкорює нас своєю променистою безтурботністю? Звичайно, трапляються дні, коли море розсерджене, і тоді його лик темніє до синьо-фіолетового. Але це буває рідко, та й то лише у важкий для нього зимовий час.

А в ясну погоду з ранньої весни і до пізньої осені Чорне море надовго запам'ятовується своєю соковитою синявою, що переходить в світлі бірюзові тони з наближенням до берега.

"Небо хоче бути прекрасним, море хоче бути - як небо!" - Поетично сказав про це В.Брюсов. І все-таки, хто і коли прозвав це море Чорним?

Є така захоплююча наука - топоніміка, яка вивчає походження географічних назв (топонімів). Згідно з даними цієї науки, існує щонайменше дві основні версії походження назви Чорного моря.

Версія перша

Її висунув давньогрецький географ та історик Страбон, що жив в I столітті до н.е. На його думку, Чорним назвали море грецькі колоністи, яких тут колись неприємно вразили шторми, тумани, невідомі дикі берега, населені ворожими скіфами і таврами. І вони дали суворому незнайомцю відповідне ім'я - Понтос Аксейнос - "море негостинне", або "чорне". Потім, обживаючи берега, поріднившись з морем добрих і світлих казок, греки стали називати його Понтос Евксейнос - "море гостинне". Але перше ім'я не забулося, як перша любов.

Читайте також: Глибинні таємниці Чорного моря. ВІДЕО


Версія друга

I тисячолітті до н.е., задовго до появи тут необережних на мову грецьких колоністів, на східних і північних берегах Азовського моря жили індійські племена - меоти, сінди та інші, які й дали ім'я сусіднього морю - Темарун, що означає буквально "чорне море ". Це вийшло в результаті чисто візуального порівняння кольору поверхні двох морів, іменованих нині Азовським і Чорним. З гористих берегів Кавказу останнє здається спостерігачеві більш темним, у чому можна переконатися і зараз. А раз темне - значить, чорне. Меотів на берегах згаданих морів змінили скіфи, які повністю погодилися з такою характеристикою Чорного моря. І прозвали його по-своєму - Ахшаена, тобто "темне, чорне".

Є й інші версії

Наприклад, одна з них свідчить, що море так назвали за те, що після шторму на його берегах залишається чорний мул. Але це не зовсім так, мул насправді не чорний, а сірий. Хоча, хто його знає, як все це бачилося в давнину.

Крім того, існує ще одна гіпотеза походження назви "Чорне море", висунута сучасними гідрологами. Справа в тому, що будь-які металеві предмети, ті ж якоря кораблів, опущені на деяку чорноморську глибину, піднімаються на поверхню почорнілими під дією знаходження в глибинах моря сірководню. Ця властивість напевно була поміченою ще з давніх-давен і, безперечно, могло послужити закріпленням за морем ось такої дивної назви.

Взагалі ж море здатне приймати найрізноманітніші кольори і відтінки. Скажімо, в лютому-березні можна виявити, що вода у чорноморських берегів не блакитна, як завжди, а бура. Ця колірна метаморфоза - явище вже біологічного характеру, і викликається воно масовим розмноженням найдрібніших одноклітинних водоростей. Починається цвітіння води, як кажуть у народі.

У "кольоровій гамі" Чорного моря багато цікавого. У всьому іншому дивного і цікавого - взагалі не злічити.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 7916 | Дата публікації: 03-08-2012 | Додав: admin | Теги: Чорне море | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]