Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 08-09-2024
Головна » 2024 » Липень » 9 » Чому більшість людей – правші, розповіли вчені
00:11
Чому більшість людей – правші, розповіли вчені


Амбідекстрів, тобто людей, які однаково добре володіють обома руками, не так вже й багато – в основному для виконання повсякденних завдань ми використовуємо тільки одну руку, і найчастіше праву.

Питання, що спонукає людей віддавати перевагу одній із рук і чому правші домінують, тривалий час не давало вченим спокійно спати. В результаті досліджень було виявлено, що схильність до певної руки проявляється в ранньому віці, а якщо говорити точніше – в утробі матері, коли немовля смокче великий палець якоїсь однієї руки.

Ті ж наукові дослідження показали, що гена правші або шульги не існує, проте ДНК грає певну роль у здатності керувати руками.

У ході дослідницької роботи було виявлено, що чотири області геному, як правило, пов’язані з лівшами. Три з них мають відношення до розвитку та структури головного мозку.

Фахівці припускають, що аналіз біологічних особливостей шульг дозволить краще зрозуміти, як мозок формує спеціалізацію правої та лівої півкуль.

Загалом, це все, що на даний момент відомо вченим – відповіді на питання, чому людина обирає домінуючу руку і чому нею найчастіше стає права, так і не знайдено.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 48 | Дата публікації: 09-07-2024 | Додав: admin | Теги: правша, людина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]