Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2022 » Вересень » 24 » Чисельність усіх мурах на Землі підрахували біологи
00:14
Чисельність усіх мурах на Землі підрахували біологи


мураха Вчені вперше дали суворо обґрунтовану оцінку числа та маси мурах, що живуть на нашій планеті. Цифри вийшли астрономічні: десятки трильйонів комах та десятки мільйонів тонн.

Щоб точно зрозуміти внесок мурах у біологічні процеси, потрібно як мінімум знати їх кількість. Такі оцінки давали і натуралісти минулого, і сучасні біологи, але приблизно, “на око”, без суворого наукового підходу.

Першу таку роботу вчені провели лише тепер, отримавши по-справжньому астрономічні цифри. Їхня стаття опублікована в журналі PNAS.

Сьогодні відомо майже 16 тисяч видів мурах, вони мешкають на всіх континентах, крім Антарктиди, і майже у будь-яких екосистемах суші. Щоб оцінити загальну кількість особин, Патрік Шультейс (Patrick Schultheiss) та його колеги з Гонконзького університету зібрали близько 12 тисяч досліджень, присвячених мурашиним популяціям у різних регіонах світу. З них відібрали 489 робіт, які містили точні, правильно отримані відомості про чисельність.

Екстраполювавши ці дані на всю планету, вчені показали, що всього на планеті живе не менше 20 квадрильйонів мурах — 20 мільйонів комах, — у рази більше за минулі оцінки. У перерахунку на вуглець їхня загальна маса досягає 12 мільйонів тонн.

Це більше, ніж біомаса всіх диких ссавців та птахів, разом узятих, та близько 20 відсотків біомаси людства. Варто зауважити, що на вуглець припадає близько половини сухої ваги середньої мурашки.

Крім того, автори дослідження розглянули кількість мурах, що населяють різні екосистеми Землі. Як і можна було очікувати, найбільш численні вони у спекотному кліматі, у тропіках, причому різниця з холодними регіонами може досягати шести разів.

Крім цього, особливо широко мурахи представлені в лісах і посушливих рівнинах, а ось в умовах штучних ландшафтів їхня кількість порівняно невелика. Це вказує на важливість збереження природного середовища для підтримки нормального стану та чисельності цих корисних комах.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 190 | Дата публікації: 24-09-2022 | Додав: admin | Теги: чисельність, земля, мураха | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]