Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 03-05-2024
Головна » 2024 » Лютий » 1 » Чип, який імітує людське серце, розробили вчені
00:04
Чип, який імітує людське серце, розробили вчені


Науковці з медичного центру Cedars-Sinai в Лос-Анджелесі розробили чип, який має властивості людського серця. Його можуть використовувати під час лікування різних хвороб. Про це пише Science Alert.

Зазначається, що цей чип буде відігравати важливу роль у лікуванні раку — така технологія допоможе детальніше вивчити серце і перевірити його стан під час хвороби.

У порівнянні із попередніми зразками серцевих чипів, нова модель має більше переваг: зрілість клітини, які команда розробила з людських індукованих плюрипотентних стовбурових клітин (hiPSC), і їхня здатність битися так само, як людське серце — зі швидкістю близько 60 ударів на хвилину.

Іншою важливою характеристикою серцевого чипа є два паралельні канали, які дозволяють клітинам серця і кровоносним судинами відокремлюватися, як це відбувається в людському організмі, але водночас вони розташовуються досить близько, щоб взаємодіяти між собою.

Моделюючи потік крові та механічні рухи серця у відповідь на вживання певних ліків, вчені можуть передбачити потенційні проблеми з токсичністю, які можуть спричинити аритмію або загибель м’язових клітин.

«Розроблена нами платформа серцевого чіпа дозволяє проводити скринінг потенційно кардіотоксичних хіміотерапевтичних препаратів на різних типах серцево-судинних клітин», — пишуть дослідники.

Серце-чип може працювати безперервно декілька тижнів, що дає можливість для довгострокових досліджень того, як ліки та інші фактори навколишнього середовища впливають на серце.

Окрім цього, вчені можуть вивчити більше тонкощів щодо серцевих захворювань, зокрема про те, як вони з’являються і як вони прогресують.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 59 | Дата публікації: 01-02-2024 | Додав: admin | Теги: людина, серце, Чип | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]