Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-04-2024
Головна » 2024 » Березень » 26 » Чим небезпечний зайвий альтруїзм - експерти пояснили
13:20
Чим небезпечний зайвий альтруїзм - експерти пояснили


Хвороба Альцгеймера, що прогресує нейродегенеративне захворювання, зазвичай асоціюється зі втратою пам’яті, але також може виявлятися різними змінами настрою, характеру та поведінки. Лікарі називають деякі з них.

1. Фінансовий альтруїзм

Надання грошей незнайомцям може бути ранньою запобіжною ознакою хвороби Альцгеймера. Згідно з дослідженням, проведеним вченими Університету Бар-Ілан (Ізраїль), люди, які готові позичати гроші малознайомим, часто страждають на деменцію. Через свою готовність надавати всім фінансову допомогу вони часто стають легкою мішенню для шахраїв.

2. Недбалий зовнішній вигляд

Пацієнти, які відчувають скутість рухів, важко застібають ґудзики або взуття. Також вони часто одягають одяг не за сезоном. А схильність до депресії та відсутність мотивації піклуватися про себе сприяють їхньому неохайному зовнішньому вигляду.

3. Проблеми з водінням машини

Деменція впливає на моторику, пам’ять та розумові процеси. Через це виникають проблеми з орієнтацією на місцевості, паркуванням. Хворий на деменцію часто не пам’ятає, куди й навіщо їде.

Дослідники з Вашингтонського університету у Сент-Луїсі вивчили звички 139 водіїв упродовж року. У половини учасників було діагностовано ранню хворобу Альцгеймера, в іншої половини — ні. Виявилося, що хворі на деменцію їздять повільніше і часто раптово змінюють маршрути.

4. Грубе мовлення

Груба лайка, особливо якщо раніше людина уникала нецензурної лексики, є однією з ранніх попереджувальних ознак деменції. Внутрішній «фільтр» слабшає у міру прогресування захворювання головного мозку, через що багато хто «відпускає гальма». Вони перестають звертати увагу на свою мову, обзивають сусідів, пліткують.

Проведене опитування дослідників Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі показало, що шість із 32 пацієнтів із деменцією вживали нецензурні слова.

5. Приголомшена поведінка

Зміни в головному мозку при деменції призвести до різних змін у поведінці та емоційній сфері у пацієнтів. Це може включати не тільки втрату пам’яті й когнітивні розлади, але і вульгарну або непристойну поведінку.

Експерти Британського товариства Альцгеймера зазначають, що пацієнти з деменцією часто не усвідомлюють, що їхня поведінка шокує для оточення. Це пов’язано з тим, що зміни в головному мозку можуть вплинути на їхню здатність до самоконтролю та розуміння соціальних норм.

Для сімей та близьких такі ситуації можуть бути важкими для керування. Важливо звернутися за допомогою до фахівців. Одночасно варто пам’ятати, що підтримка та розуміння з боку навколишніх відіграють ключову роль у забезпеченні комфортного середовища для пацієнта з деменцією та його близьких.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 47 | Дата публікації: 26-03-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]