Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2012 » Січень » 31 » Чи наступить "малий льодовиковий період"?
18:48
Чи наступить "малий льодовиковий період"?



Серія вивержень вулканів в середині XIII століття могла бути одним із спускових механізмів "малого льодовикового періоду" - епохи сильного похолодання клімату в пізньому Середньовіччі і в Новому часі, заявляють американські геофізики, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на статтю в журналі Geophysical Research Letters.

На сьогодні точні часові рамки цього періоду похолодання не встановлено. Згідно з офіційним визначенням NASA, малий льодовиковий період тривав з короткими теплими "перервами" з 1550-го по 1850 рік.

Більшість кліматологів і геофізиків пов'язують його активну фазу з падінням сонячної активності в період від 1640-го по 1710 рік, яке отримало назву Маундерівський мінімум. Тим не менш, існування інших причин і меж цієї епохи не відкидаються.

Група науковців під керівництвом Гіффорда Міллера (Gifford Miller) з Університету штату Колорадо в місті Боулдер (США) виявила одну з можливих причин цього явища - серію вивержень вулканів, - вивчивши залишки рослин, які зберігалися в льодовиках острова Баффінова земля ще й донині.

Як зазначають дослідники, багато європейських хронік часів Середньовіччя містять в собі згадки про низку надзвичайно холодних осеней і зим, які знищили врожай і принесли з собою "Великий голод" 1315-1317 років.

Після цього настав період різкого похолодання клімату - на Північну Скандинавію почали наступати льодовики, в Італії з'явився сніг, а в Шотландії та Англії річки почали замерзати в зимовий час, чого не спостерігалося раніше.

У своїй роботі науковці вивчили 94 фрагменти викопного моху, вік яких був в межах з 800-го по 2000 рік нашої ери. Велика частина залишків рослин припадала на кінець XIII століття і початок XIV століття. Це вказує на те, що в ту епоху кліматичні умови різко погіршилися, що призвело до майже одночасної загибелі рослин і їхнього поховання під товщею льодовика.

Потім дослідники проаналізували мінеральний склад льодовикових відкладень цього періоду, здобутих біля берегів Ісландії і островів Канадського арктичного архіпелагу. Ці відкладення вказали на припинення танення льодовиків і їхнє поступове розростання в наступні століття.

Початок розростання льодовиків відповідає за часом залягання чотирьом шарам вулканічної сірки, які були знайдені в інших ділянках земних надр.

За розрахунками дослідників, ці виверження сталися приблизно за 50 років до початку похолодань у тропічній частині земної кулі. Науковці припустили, що саме ці катаклізми стали причиною "малого льодовикового періоду".

Для перевірки цієї гіпотези науковці використовували одну з кліматичних моделей, використаних для підготовки доповідей Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC), пристосувавши її для реконструкції клімату Середніх віків.

Як додатковий чинник учені додали в неї чотири виверження вулканів у другій половині XIII століття і простежили за розвитком подій в наступні 500 років.

Зі слів геофізиків, поява великої кількості частинок сажі і наступне зниження середньорічних температур повітря порушило роботу течій в Атлантичному океані, які керують перенесенням тепла з тропіків в середні широти.

Порушення їхньої роботи стало причиною поступового згасання їхньої активності і подальшого падіння температур.

Як стверджують Міллер і його колеги, чергова серія вивержень і зниження сонячної активності в середині XV століття посилили цей ефект і продовжили тривалість "малого льодовикового періоду" до XIX століття.

Як повідомлялося, сонячна активність у наступні 20-30 років може різко знизитися, що може призвести до повторення так званого маундерівського мінімуму - найтривалішого падіння сонячної активності з 1645-го до 1715 року, з яким пов'язують "малий льодовиковий період" у Європі.

Науковий співробітник Інституту астрономії Харківського національного університету ім. В. Каразіна Геннадій Марченко також вважає, що через рекордно низьку сонячну активність на Землі може настати малий льодовиковий період.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 2360 | Дата публікації: 31-01-2012 | Додав: adminA | Теги: малий льодовиковий період | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]