Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2013 » Листопад » 18 » Чергова місія NASA до Марсу – зонд Maven
21:24
Чергова місія NASA до Марсу – зонд Maven


Вночі до Марсу відправиться чергова місія NASA – зонд Maven

У ніч на вівторок до Марсу відправляється новий орбітальний зонд NASA Maven.

Апарат буде вивчати атмосферу планети, та працювати ретранслятором для марсоходів і посадочних станцій.

Головна місія Maven (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN), на яку витрачено 671 млн доларів, в першу чергу – це спроба розгадати таємницю марсіанської атмосфери. У давнину на планеті сталася катастрофа, в результаті якої велика частина атмосфери випарувалася в космос, а клімат став холодним і сухим.

Maven братиме проби верхньої атмосфери Марса і з високою точністю аналізувати малі газові складові, що допоможе вченим зрозуміти, що саме трапилося з газовою оболонкою планети.

Станція Maven буде останньою в серії місій NASA, призначених для пошуку та вивчення слідів води, органічних речовин і "екологічних ніш”, придатних для життя зараз або в минулому.

Прибуття зонда до Марса планується приблизно через 10 місяців після запуску – 22 вересня 2014 року. Це на два місяці довше, ніж було потрібно для подорожі з Землі марсоходу Curiosity.

На борту апарата буде три наукових комплекси. Перший з них – PFP (Particles and Fields Package), призначений для вивчення сонячного вітру, іонів і заряджених частинок, магнітних полів і плазми. Другий комплекс приладів NGIMS (Neutral Gas and Ion Mass Spectrometer) буде досліджувати газовий склад і іони в марсіанській атмосфері, а прилад IUVS (Imaging UltraViolet Spectrograph) буде досліджувати газовий склад нижніх шарів атмосфери, зокрема, вимірювати концентрацію СО2.

Апарат буде працювати на екстремальної орбіті – висота його польоту над поверхнею Марса буде змінюватися з 6 тис до 150 кілометрів. При цьому вчені планують, що зонд зробить п’ять ще більш глибоких "нирків” – до 124 кілометрів, для того, щоб напряму взяти проби і проаналізувати газовий склад атмосфери.

(за матеріалами NASA)



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1676 | Дата публікації: 18-11-2013 | Додав: adminA | Теги: чергова місія NASA до Марсу – зонд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]