Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 08-09-2024
Головна » 2024 » Липень » 8 » Близько 1,3 мільйона років тому люди дісталися півдня Піренейського півострова
00:52
Близько 1,3 мільйона років тому люди дісталися півдня Піренейського півострова


Вчені з Іспанії та США представили результати дослідження, що підтверджує гіпотезу про те, що перші люди мігрували до Європи близько 1,3 мільйона років тому, перетнувши Гібралтарську протоку. Ці висновки були зроблені на основі палеомагнітного датування трьох археологічних пам’яток на півдні Іспанії. Дослідження опубліковано в журналі Earth-Science Reviews.

Раніше вважалося, що перші люди могли досягти Європи близько двох мільйонів років тому, що підтверджують артефакти з південних районів Росії. Однак ці знахідки не мали точного датування. Найдавнішими європейськими палеолітичними стоянками традиційно вважаються об’єкти в Іспанії, Італії та Франції, серед яких найбільш відома печера Сіма-дель-Елефанте в іспанській Атапуерці.

Дослідники, що працюють з такими давніми археологічними пам’ятками, стикаються з труднощами встановлення їхнього віку фізичними методами. Найнадійнішими є датування за вулканічними породами, проте вулканізм поширений не скрізь. Інші методи іноді дають похибку в кілька сотень тисяч років.

Luis Gilbert et al. / Earth-Science Reviews, 2024

Луїс Гіберт з Барселонського університету та його колеги зі США провели дослідження в провінції Гранада, де раніше знайшли кілька археологічних пам’яток, ймовірний вік яких перевищує мільйон років. До них належать Вента-Міцене, Фуенте-Нуева-3 і Барранко-Леон. Для уточнення віку цих пам’яток використовували палеомагнітне датування, яке визначає періоди прямої або зворотної полярності геологічних шарів.

Результати показали, що всі три пам’ятки належать до періоду між 1,93 і 1,07 мільйона років. За допомогою моделювання на основі байєсівської статистики, дослідники розрахували, що Вента-Міцене має вік 1,32 ± 0,07 мільйона років, Барранко-Леон – 1,28 ± 0,7 мільйона років, а Фуенте-Нуева-3 – 1,23 ± 0,06 мільйона років. Ці дані вказують на те, що стародавні люди мігрували на Піренейський півострів близько 1,3 мільйона років тому.

Науковці також проаналізували дані з інших пам’яток, таких як печера Сіма-дель-Елефанте та місцезнаходження Королево на Закарпатті. Вік знахідок у цих місцях становить близько 1,1-1,2 мільйона років за довірчого інтервалу в 68 відсотків. Проте за довірчого інтервалу в 95 відсотків вік знахідок може бути меншим за мільйон років.

Таким чином, матеріали з трьох археологічних пам’яток у Гранаді є найдавнішими переконливими свідченнями перебування людей у Європі. Вчені схиляються до гіпотези, що маршрут міграції проходив через Гібралтарську протоку. Це підкріплюється даними про здатність архаїчних людей долати великі морські перешкоди, а також тим, що в давнину перетнути протоку могло бути простіше, ніж зараз.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 56 | Дата публікації: 08-07-2024 | Додав: admin | Теги: півострів, піренеї | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]