Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 05-05-2024
Головна » 2023 » Листопад » 13 » Біологи створили макаку з наполовину чужими клітинами
10:58
Біологи створили макаку з наполовину чужими клітинами


У Китаї народилася макака, якій на ранньому етапі ембріонального розвитку ввели стовбурові клітини іншого ембріона макаки. У результаті в народженої тварини близько 67 відсотків клітин походили від донорського організму. Макака прожила усього півтора тижні, однак із вдосконаленнями технології науковці наблизяться до вирощування в тваринах органів людей для пересадки. Про дослідження у журналі Cell повідомляє сайт журналу Nature.

Навіщо створювали химерну тварину?

Однією з великих амбіцій, які науковці прагнуть досягти, це можливість вирощування людських органів у тваринах. Недавно китайські вчені повідомили, що вони змогли виростити у свинях тимчасові нирки, які складаються наполовину з людських клітин. Однак гібриди, створені з клітин двох різних організмів, також можуть бути використані для дослідження генетичних захворювань людей, якщо виростили тварину зі стовбуровими клітинами, на яких є досліджена мутація. Примати, які мають найбільшу анатомічну та фізіологічну близькість до людей, є найбільш підходящими для цієї мети. До цього часу вдалося досягти лише 0,1-4,5 відсотків донорських клітин, але нова робота китайських вчених виявилася значно більш успішною.

Яких успіхів досягли науковці?

Вчені розпочали своє дослідження штучним заплідненням яйцеклітин самок крабоїдних макак (Macaca fascicularis). Частину ембріонів, які стали донорами, використали для виділення стовбурових клітин, в які внесли генетичні модифікації, які забезпечують їхнє світіння зеленим під синім чи ультрафіолетовим світлом. Ці модифіковані клітини були введені в інші ембріони, створюючи 74 химери. Потім їх імплантували в 40 сурогатних самок макак.

Хоча тільки 12 самок завагітніли химерами, лише один гібрид дожив до народження. Дослідження цього гібрида показало, що 67% клітин в його тканинах, таких як мозок, легені та серце, походили від донора, з найвищим показником у наднирниках, де донорські клітини складали 92% від усіх.

Однак дитину макаку довелося усипити на 10-й день від народження через проблеми з температурою та диханням. Вченим здається, що ця низька виживаність гібридних ембріонів свідчить про те, що донорські клітини не повністю відповідали стадії розвитку ембріона-реципієнта. Для вирішення цього питання планується працювати в майбутніх дослідах.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 232 | Дата публікації: 13-11-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]