Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 22-10-2024
Головна » 2024 » Липень » 5 » Більше співчуття до людського плачу проявили собаки, ніж мініпіги
00:14
Більше співчуття до людського плачу проявили собаки, ніж мініпіги


Собаки виявилися емпатичнішими за мініпігів, хоч і обидва види тварин одомашнювали як компаньйонів людині. Це виявили угорські науковці, проаналізувавши поведінку цих тварин у відповідь на людський плач. Виявилося, собаки не просто частіше реагують на нього у хазяїна, а й здатні навіть переймати ці емоції. Натомість мініпіги на звуки плачу не реагували взагалі. Результати дослідження опубліковані в журналі Animal Behaviour.

Чому собаки емпатичніші за свиней?

Давно відомо, що собаки можуть розпізнавати емоційний стан своїх господарів та відповідно на нього реагувати. Щоб перевірити, чи є це унікальною генетичною характеристикою цього виду, чи наслідком людського добору більш емпатичних особин під час одомашнення собак, науковці порівняли їхню поведінку з поведінкою мініпігів, у яких при одомашненні не звертали увагу на емпатичність тварини.

Для дослідження тваринам вмикали звуки плачу або мугикання і спостерігали за їхньою реакцією. І якщо собаки навіть виявляли стресову реакцію на людський плач, то мініпіги реагували більше на мугикання, імовірно, через боязнь незнайомого звуку.

Це дослідження показало, що емпатичність собак справді пов’язана із добором під час одомашнення цього виду, але воно має певні обмеження, адже для збору даних науковці покладалися на власників собак та мініпігів.

Поведінка собак

Нахил голови у собак під час взаємодій з людьми пояснили їхньою підвищеною увагою до слів господаря, що допомагає краще зрозуміти людські наміри.

А от здатність розуміти людські вказівки у собак виявилася вродженою: принаймні 40 відсотків варіацій цієї здатності пов’язані з генетичними характеристиками улюбленця.

Як і людям, покарання зашкодило психічному здоров’ю собак, а от використання позитивного підкріплення при дресуванні виявилося не лише ефективним, але і безпечним способом виховання.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 111 | Дата публікації: 05-07-2024 | Додав: admin | Теги: мініпіг, Плач, собака, співчуття | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]