Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2019 » Березень » 18 » Біля берегів Італії знайшли кораловий риф
17:39
Біля берегів Італії знайшли кораловий риф


 

Несподівано. Біля берегів Італії знайшли кораловий риф

Італійські корали не дуже яскраві

В Адріатичному морі, біля узбережжя італійської комуни Монополі, вчені виявили кораловий риф протяжністю щонайменше 2,5 км.

Дослідники підкреслюють, що це перша подібна знахідка за кілька століть, повідомляє BBC .

На відміну від більш звичних нам тропічних коралових рифів, адріатичні корали пофарбовані менш яскраво. Вчені пояснюють це глибиною залягання рифа. Забарвлення коралів надають мікроскопічні водорості - які, як і інші рослини, існують за рахунок фотосинтезу і вимагають яскравого освітлення. Якщо тропічні корали утворюються переважно на мілководді, куди легко проникає яскраве сонячне світло, то колонія, виявлена в Адріатиці, розташовується на глибині 35-50 метрів, де світло вже розсіяне і можливості фотосинтезу досить обмежені.

Такі коралові рифи називаються мезофотичними (по-грецьки "наполовину освітлені") і зустрічаються досить рідко.

На відміну від більшості коралових рифів, колонія в Адріатиці утворена так званими кам'янистими коралами, які харчуються органічною матерією, розчиненої в навколишній воді. При цьому товщина рифа в деяких місцях досягає 2 м, що робить відкриття італійських вчених особливо рідкісним і несподіваним.

"На початку 1990-х я працював морським біологом на Мальдівах, але мені і в голову не могло прийти, що 30 років по тому я знайду кораловий риф прямо поруч зі своїм будинком", - заявив провідний автор роботи Джузеппе Корр'єре.

Біологи не виключають, що по сусідству можуть виявитися і інші рифи, і закликають оголосити цю зону заповідною.

Відомо, що колись в Середземному морі було чимало коралових рифів, проте переважна більшість з них померло. Зараз корали в основному зустрічаються на заході Атлантики, а також в тропічних регіонах Індійського і Тихого океанів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 768 | Дата публікації: 18-03-2019 | Додав: adminA | Теги: берег Італії, кораловий риф | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]