Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-04-2024
Головна » 2023 » Грудень » 30 » Без вживлення мозкових імплантатів - штучний інтелект навчився розпізнавати думки людей
14:29
Без вживлення мозкових імплантатів - штучний інтелект навчився розпізнавати думки людей


Австралійські дослідники з проекту «DeWave» Технологічного університету Сіднея зіткнулися зі складністю під час розробки свого інтерфейсу для прочитання людських думок. Перевага їхньої розробки полягає у тому, що вона не вимагає імплантації електродів у живий організм. Достатньо вдягнути спеціальну шапочку для зняття електроенцефалограми та перетворення мозкових імпульсів на певний код.

Науковці використовували нейромережі, здатні самонавчатися і розпізнавати мозкові сигнали. На додаток до даних ЕЕГ ШІ-алгоритм використовував інформацію з камер для відстеження положення очей під час читання тексту. Таким чином штучний інтелект навчився зіставляти імпульси мозку і поведінку очей, щоби реагувати лише на читання тексту і перетворювати сигнали на код, а той — на конкретні слова.

Вчені розповіли, що саме на цьому етапі трапилася проблема, пов’язана з тим, що нейромережа за замовчуванням прагне до оптимізації видачі. Замість розпізнавання точних слів вона шукала смислові образи, намагалася передати суть послання, але не його деталі. Як наслідок — «чоловік» перетворювався на «людину», той на «автора», «персонажа», «особистість» тощо.

Дослідники пояснили — для більшості завдань це не має значення, однак за своєю суттю така технологія працює неправильно. Вчені дійшли висновку, що мовні ШІ-моделі варто інтенсивніше навчати, перш ніж вони зможуть використовуватися в роботі з живим мозком людини.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 76 | Дата публікації: 30-12-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]