Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2019 » Липень » 18 » Австралієць кілька років зберігав унікальний метеорит, вважаючи його золотом
22:53
Австралієць кілька років зберігав унікальний метеорит, вважаючи його золотом


 

Трохи помилився. Австралієць кілька років зберігав унікальний метеорит, вважаючи його золотом

«Самородок» виявився рідкісним метеоритом

Житель штату Вікторія знайшов в полі важкий шматок породи, який прийняв за золотий самородок — але виявилося, що насправді це метеорит.

Золотошукач на ім'я Девід Хоул знайшов цей камінь в 2015 році в регіональному парку Меріборо недалеко від Мельбурна, пише Science Alert.

Під час пошуку золота чоловік виявив щось незвичайне — дуже важкий, червонуватий камінь, що лежав у жовтій глині. Він взяв його додому і спробував все, щоб відкрити його, впевнений, що всередині каменю був золотий самородок — зрештою, Меріборо знаходиться в районі Голдфілдс, де австралійська золота лихоманка досягла свого піку в 19 столітті.

Щоб розкрити свою знахідку, Хоул спробував пилу, кутову шліфувальну машину, дрель, навіть помістив камінь в кислоту, але навіть кувалда не змогла зробити тріщину. Це тому, що він так ламав не золотий самородок. Як він дізнався кілька років по тому, це був рідкісний метеорит.

«У нього був цей скульптурний вигляд, в ямочках. Таке буває, коли вони проникають в атмосферу, вони тануть зовні, і атмосфера їх ліпить» — сказав геолог Мельбурнського музею Дермот Генрі.

«Я бачив багато каменів, які люди вважають метеоритами. Але тільки два з них коли-небудь були справжніми метеоритами», — сказав Генрі, який пропрацював в музеї вже 37 років.

Метеорит, який отримав ім'я за місцем знахідки — Maryborough, здебільшого складається з заліза, тобто є хондритом H5. Його вік оцінюється на рівні 4,6 млрд років. Він важить 17 кг, і це другий за величиною хондрит в Австралії, після 55-кілограмового метеорита, знайденого в 2003 році.

Дослідники точно не знають, звідки і коли Maryborough прилетів на Землю, але у них є припущення: найімовірніше, він походить з поясу астероїдів між Марсом і Юпітером, звідки був виштовхнуть іншими небесними тілами.

«Метеорити забезпечують найдешевшу форму дослідження космосу. Вони переносять нас назад у часі, надаючи інформацію про вік, освіту і хімії нашої Сонячної системи (включаючи Землю)», — пояснює Генрі.

Вуглецеві датування показують, що метеорит перебував на Землі від 100 до 1000 років, і в період з 1889 по 1951 рік було кілька спостережень за метеоритами, які могли відповідати його прибуттю на нашу планету.

Дослідники стверджують, що метеорит Maryborough набагато рідший за золото. Це один з 17 метеоритів, коли-небудь зареєстрованих в австралійському штаті Вікторія, і це друга за величиною хондритна маса після величезного 55-кілограмового зразка, виявленого в 2003 році.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 673 | Дата публікації: 18-07-2019 | Додав: adminA | Теги: австралієць, унікальний метеорит | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]