Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 30-04-2024
Головна » 2023 » Грудень » 25 » Астрономи виявили бриж у космічному диску
00:20
Астрономи виявили бриж у космічному диску


Диск галактики, сплюснута маса зірок, газу і пилу, що обертаються, рухається майже так само, як бриж, що поширюється по ставку після того, як туди кинутий камінь. Результати дослідження опубліковано у журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Новий знімок стародавньої далекої галактики допоможе вченим з’ясувати, як вона утворилася, а також походження нашого Чумацького Шляху. Йдеться про об’єкт BRI 1335-0417. Цій галактиці понад 12 млрд років. Вона є найстарішою і далекою відомою спіральною галактикою у нашому Всесвіті. Розглянути галактику астрономам допоміг телескоп ALMА.

"Зокрема, нас цікавило, як газ переміщався в галактиці та нею. Газ є ключовим інгредієнтом для формування зірок і може дати нам важливі підказки про те, як галактика насправді сприяє утворенню зірок", – пояснюють вчені.

Дослідникам вдалося не лише зафіксувати рух газу навколо BRI 1335-0417, а й виявити формування сейсмічної хвилі — уперше у ранній галактиці такого типу. Дослідження опубліковано у Щомісячних повідомленнях Королівського астрономічного товариства.

Диск галактики, сплюснута маса зірок, газу і пилу, що обертаються, рухається майже так само, як бриж, що поширюється по ставку після того, як туди кинутий камінь.

"Вертикально-коливальний рух диска відбувається через зовнішнє джерело, або через потік нового газу в галактику, або через контакт з іншими меншими галактиками. Так галактику бомбардують новим паливом для зіркоутворення", — пишуть вчені.

Крім того, дослідники виявили у диску структуру, схожу на стрижень. Він може руйнувати газ та транспортувати його до центру галактики. Стрижень, виявлений у BRI 1335-0417, є найвіддаленішою структурою такого типу (з відомих). «У сукупності ці результати показують динамічне зростання молодої галактики», — пояснюють астрономи.

Оскільки BRI 1335-0417 знаходиться так далеко, його світло потребує величезної кількості часу, щоб досягти Землі.  Зображення, які астрономи спостерігають у телескоп сьогодні, показують, як виглядала галактика, коли вік Всесвіту становив лише 10% від нинішнього.

Раніше вчені виявили, що ранні галактики формують зірки набагато швидше, ніж сучасні галактики. Це справедливо і для BRI 1335-0417, яка, незважаючи на масу, аналогічну Чумацькому Шляху, формує зірки зі швидкістю в кілька сотень разів швидше.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 55 | Дата публікації: 25-12-2023 | Додав: admin | Теги: бриж, космос, диск | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]