Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-07-2024
Головна » 2024 » Червень » 9 » Неймовірно живучий інопланетний світ відкрили астрономи
00:17
Неймовірно живучий інопланетний світ відкрили астрономи


Міжнародна команда астрономів виявила надзвичайно рідкісну екзопланету, що отримала назву TIC365102760 b. Цей світ дивовижним чином зберігає свою атмосферу, незважаючи на постійне і смертоносне випромінювання від сусідньої зірки. Про це повідомляє Phys.org.

За всіма відомими законами, інтенсивне випромінювання від батьківської зірки мало б перетворити екзопланету на оголену породу. Проте, всупереч очікуванням, вона зберегла свою “роздуту” атмосферу.

Факт існування цієї екзопланети спонукає науковців переглянути уявлення про еволюцію і загибель планет в екстремальних умовах. Дослідники навіть дали їй прізвисько “Фенікс” на честь міфічного птаха, який щоразу відроджується з попелу.

Дослідження показали, що TIC365102760 b здатна витримувати потужні енергетичні атаки зірки. Її випромінювання мало б повністю знищити атмосферу планети, але цього не відбувається.

"Ця планета поводиться зовсім не так, як ми очікували," – зауважив Сем Грюнблатт, астрофізик з Університету Джона Хопкінса. – "Схоже, що її атмосфера набагато більша і менш щільна, ніж ми передбачали для подібних систем. Як вона зберігає свою атмосферу, перебуваючи так близько до зірки, залишається загадкою."

Грюнблатт пояснив, що планета належить до рідкісної категорії “гарячих Нептунів”. Виявилося, що вона менша, старша і гарячіша, ніж очікувалося. Цей світ у 6,2 рази більший за Землю і здійснює оберт навколо своєї зірки кожні 4,2 дні, знаходячись приблизно в шість разів ближче до своєї зірки, ніж Меркурій до Сонця.

До того ж планета виявилася в 60 разів менше щільною, ніж будь-який з відомих “гарячих Нептунів”. Астрономи вважають, що її існування триватиме трохи більше 100 мільйонів років, після чого вона, обертаючись спіраллю, вріжеться в свою гігантську зірку і буде поглинута.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 44 | Дата публікації: 09-06-2024 | Додав: admin | Теги: TIC365102760 b, екзопланета | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]