Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2019 » Липень » 30 » Астрономи помітили три екзопланети навколо однієї зірки
14:42
Астрономи помітили три екзопланети навколо однієї зірки


 

Зовсім недалеко. Астрономи помітили три екзопланети навколо однієї зірки

Три планети обертаються навколо однієї зірки

Орбітальна обсерваторія TESS відкрила відразу три планети, спостерігаючи за невеликої зіркою в сузір'ї Золотої Риби.

Вчені підкреслюють, що ця планетарна система розташована «всього» в 73 світлових роках від нас, пише Science Alert.

Навколо червоного карлика телескоп TESS, що полює за планетами, виявив три нових екзопланети — один кам’янистий світ, що трохи перевищує Землю, і два суб-Нептуна розміром приблизно в два рази більше земного. І вони, здається, пов’язані ланцюжком резонансу, завдяки гравітаційній взаємодії.

Зірка отримала ім'я TOI-270, а її планети TOI-270b (скеляста планета), TOI-270c і TOI-270d.

«TOI-270 — це справжній Діснейленд для науки про екзопланети, і це важливе відкриття для TESS», — сказав астрофізик Максиміліан Гюнтер з Інституту астрофізики і космічних досліджень ім. М.В. Кавлі при Массачусетському технологічному інституті.

При цьому жодна з трьох планет, ймовірно, не буде придатною для життя. TOI-270b, кам’яниста планета, приблизно в 1,25 рази більша за Землю, знаходиться найближче до зірки, здійснюючи повний оберт навколо зірки кожні 3,4 дні. Хоча зірка набагато холодніше Сонця, вона все одно занадто близько до планети, рідка вода на її поверхні не може існувати.

Дві інші планети, швидше за все, мають занадто густу атмосферу, щоб в її верхніх шарах могло зародитися життя, а температури на другому світі, TOI-270c, теж дуже високі - вони перевищують 150 градусів Цельсія.

Також ймовірно, що всі три планети мають приливне блокування, тобто одна і та ж сторона завжди повернена до зірки, що не створює ідеальних умов для життя.

Проте, система надає деякі рідкісні можливості. наприклад, оскільки планети проходять між нами і зіркою, коли вони знаходяться на орбіті, ми можемо дізнатися про їх атмосфери, вивчаючи зміни в світлі зірки.

«Ми знайшли дуже мало планет, подібних до цієї, в населеній зоні, і набагато менше навколо тихої зірки, так що це рідкісний випадок», — говорить астрофізик-планетолог Стівен Кейн з Університету Каліфорнії в Ріверсайді.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 673 | Дата публікації: 30-07-2019 | Додав: adminA | Теги: три екзопланети навколо однієї зірк, астрономи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]